Domača lekarna

Z naravo proti zoprnim razjedam ali aftam

ud
19. 2. 2017, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z aftami se v mesecih, ko nam pade odpornost, srečuje marsikdo. Po podatkih iz zadnjih raziskav to še posebno velja za ženske.

Profimedia
Če imate pogoste težave z aftami, se posvetujte z zdravnikom.

Te razjede v ustih so izjemno nadležne. A vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih lahko omilite oziroma preprečite po naravni poti. 

Kaj sploh so?

Magnezijevo mleko bo s svojo bazično naravo nevtraliziralo kislino v ustih, ki preprečuje, da bi se afte zacelile. Ustvaril bo zaščitni film čez afto. 

V jesenskih in zimskih mesecih se afte pojavljajo veliko pogosteje kot spomladi in poleti, in sicer ker takrat nekoliko oslabi naš imunski sistem. Razjede nastanejo na mehkem tkivu v ustih, najpogosteje na notranji strani ustnic in lic. Se pa tudi zgodi, da nastanejo bolj zadaj v ustih, na področju mandljev. Lahko so majhne ali velike, pojavi se lahko ena sama, lahko jih je več. Z njimi imamo težave predvsem, ker so izjemno boleče, pekoče in otežujejo hranjenje. A je treba poudariti, da niso nalezljive.

Vzroki za nastanek

Teh je več, največkrat pa so krivi ureznine, ugrizi, agresivna hrana in pijača, tudi duševni dejavniki in hormoni so včasih krivi za nastanek aft. Lahko se pojavijo, kadar smo pod stresom ali kadar telesu manjkajo določena hranila. Vzrok so lahko tudi alergija na določeno vrsto hrane ali hormonske spremembe pri ženskah. Po navadi se afte zdravijo od enega do dveh tednov. V veliko pomoč so nam lahko lekarniški pripravki v obliki gelov ali tekočine.

Profimedia
Izognite se kislim solatam, ki preprečujejo, da bi se afte zacelile.

Izognite se sladkorju in kislinam

Sodo bikarbono zmešajte z vodo in splakujte usta, saj ima podobne učinke kot slana voda. Pripravek bo sluznico očistil in pomiril, pa še baziral bo kisline, ki dražijo afte. 

Kisla hrana poleg tega, da povzroča še večjo bolečino v predelu, kjer se je afta naredila, podaljša celjenje ran, saj afto dodatno razjeda. Ko začutite, da se bodo v ustih pojavile afte, se začnite izogibati kisli hrani in pijači. Za nekaj časa recite ne solatam, nekaterim vrstam sadja in sokovom. Prav tako se izognite sladkorju, saj se ta v ustih spremeni v kislino. Prav ta kislina je odgovorna tudi za zobno gnilobo ali karies.