Razkrivamo

So žitni kosmiči s suhim sadjem res zdrav zajtrk?

zf, ZPS
19. 2. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V tokratno primerjalno ocenjevanje so vključili devet vzorcev mešanic žitnih kosmičev in suhega sadja različnih proizvajalcev in trgovskih blagovnih znamk.

Profimedia
Kosmiči so bolj sladica kot pa zdrav zajtrk.

Pregledali so sestavo kosmičev in preverili, katere so primerni, da postanejo del zdravega zajtrka. Mešanice žitnih kosmičev s suhim sadjem vsebujejo kar nekaj sladkorja, in sicer od 11 do 24,5 grama sladkorja na 100 gramov izdelka, kar je več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja (50 gramov). Večina je zato dobila oceno nezadovoljivo, so bile pa vse mešanice bogate z vlakninami in nekatere tudi brez aditivov.

1 izdelek

je dobil oceno prehranskega profila dobro. 

Odlikuje jih pestrost

Sestava pregledanih izdelkov mešanic žitnih kosmičev s sadjem je zelo pestra. Kot pove že ime, večino mešanice sestavljajo različna žita (rž, oves, pšenica, ječmen, pira, koruza), ki jim je dodano suho sadje. Od suhega sadja, v celotni mešanici ga je od 13,7 do 43 odstotkov, je največ rozin, sledijo bananin čips, jabolka, marelice ... Pripravljena mešanica navadno vsebuje še kakšen odstotek semen in oreščkov.

Zaradi sladkorja niso zdrav zajtrk

Kljub vsebnosti velike količine vlaknin je zaradi sladkorja ocena prehranskega profila komaj povprečna.

Zdrav zajtrk naj bi med drugim vseboval veliko vlaknin, a malo sladkorja, ki je del ogljikovih hidratov, ter malo maščobe in beljakovin. Maščoba in nasičene maščobne kisline so običajne sestavine žit za zajtrk. »Vsebnost sladkorja med pregledanimi izdelki se giblje od 11 do 24,5 grama sladkorja v 100 gramih izdelka, kar je v povprečju 19 gramov sladkorja v 100 gramih ali več kot tretjina priporočenega dnevnega vnosa sladkorja,« je izpostavila prehranska strokovnjakinja Nika Kremić. Med devetimi izdelki je le en izdelek dobil oceno prehranskega profila dobro in en izdelek oceno pomanjkljivo, vsi ostali pa oceno povprečno.

Dobre ocene za vsebnost prehranske vlaknine

Mešanice žitnih kosmičev in sadja glede na sestavo pričakovano vsebujejo veliko prehranske vlaknine, od 7,5 do 10,7 grama na 100 gramov izdelka, zato so vsi izdelki dobili oceno zelo dobro za vsebnost prehranske vlaknine.

Pregledani izdelki: Dr. Oetker Vitalis, Muesli s sadjem Knuspertone, Müsli z 38 % sadja Master Crumble, Sadni müsli s 43 % deleža sadja Mercator, Muesli mešanica žitnih kosmičev s suhim sadjem 30 % S Budget, Polnozrnati müsli s sadjem, semeni in lešniki Sante, Žita za zajtrk fruit – polnozrnati ovseni kosmiči z mešanico sadja SchneeKoppe, Mešanica žitaric s sadjem (18,6 %) in semeni Tuš, Hrustljavi müsli s sadjem Zlato polje, Sport müsli, sadni, brez dodanih sladkorjev.