Sveče so neuporabne

Kateri repelenti proti komarjem sploh delujejo?

B.K.
17. 2. 2017, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Komarji niso le nadležni, so tudi nevarni. Še posebej, če se na počitnice odpravljate v tropske kraje. Kako najučinkoviteje preprečiti njihove pike?

Reuters
Komarji Aedes Aegypti v laboratoriju.

Mnogo ljudi za odganjanje komarjev uporablja posebne dišeče sveče ali pa elektronske zvočne odganjalce. Vendar raziskava znanstvenikov iz državne univerze New Mexico v Združenih državah Amerike ugotavlja, da te metode ne pomagajo veliko, vsaj ne pri komarjih, ki prenašajo resne bolezni kot so malarija, mrzlica denga ali virus zika.

Raziskovalci so prostovoljca postavili pred kletko polno komarjev vrste Aedes Aegypti, ki med drugim prenaša tudi virus zika in rumeno mrzlico. Nato so merili število komarjev, ki so se odzvali na njegovo prezenco, glede na repelent, ki ga je uporabljal. Vsak repelent so testirali 15 minut, med tem časom pa so komarji lahko iz središčne kletke leteli bližje k človeškemu prostovoljcu ali pa zbežali stran od njega. Uporabili so pet elektronskih naprav, pet sprejev in svečo.

Wikimedia commons

Pozabite na sveče, delujeta le DEET in PMD

Sveče ne delujejo. Prav tako ne delujejo zvočne naprave, ugotavlja študija. Edini sestavini, ki dejansko delujeta sta DEET in PMD, zdravilni učinkovini, ki ju najdemo v olju limone in evkaliptusa.

Ko so prostovoljca postavili en meter pred kletko s komarji, jih je v povprečju 89 odstotkov poletelo k njemu. Pri testiranju elektronskih naprav in sveče, se ta številka ni kaj preveč spreminjala. Še vedno je v povprečju k človeku priletelo okoli 90 odstotkov komarjev.

Bolje so delovali kemični repelenti v razpršilcu. Najboljši med njimi je že na daljavo enega metra odgnal kar 70 odstotkov komarjev. Približala se jih je le ena tretjina.

Wikimedia commons

»Te ugotovitve so izjemno pomembne za potrošnike, saj morajo vedeti, da imajo na voljo repelente, ki niso efektivni,« je prepričana raziskovalka Stacy Rodriguez. »Na etiketah mnogih produktov piše, da so učinkoviti, a nekateri preprosto ne deljuejo.«

»Ti izsledki potrjujejo izsledke mnogih ostalih študij, ki so ugotovile, da sta DEET in PMD najučinkovitejša in najtrajneša repelenta proti komarjem,« so v študiji zapisali ameriški raziskovalci.

Sestavini, ki dejansko delujeta sta DEET in PMD, zdravilni učinkovini v olju limone in evkaliptusa.