Inkontinenca

Okrepite mišice »tam spodaj« in jih vzdržujte

ud
19. 2. 2017, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kako zelo so pomembne, se zavemo šele takrat, ko gre kaj narobe. In če so mišice medeničnega dna ohlapne, gre lahko marsikaj narobe.

Profimedia
Če vam uide kakšna kapljica, le odidite k zdravniku in se z njim posvetujte!

To ni bolezen starejših, ampak se pogosto pojavi že veliko prej.

O svoji bolezni, inkontinenci, namreč ne spregovori več kot 70 odstotkov bolnikov. Za njo ne trpijo le starostniki, temveč kar 20–30 odstotkov žensk po porodu, v srednjem starostnem obdobju (50 let) pa je inkontinentnih že 30–40 odstotkov ljudi. Visoke številke, ki govorijo o očitnem – uhajanje je tegoba, za katero morda trpi tudi vaša sodelavka, a tega nikoli ne bo priznala, tako kot mi, če imamo težave in se ne znebimo tabujev. Naredimo več zase – poleg vadbe za čvrsto telo krepimo tudi mišice medeničnega dna.

Tudi urgentna urinska inkontinenca, ki jo povzroči motnja v prenosu živčnih impulzov iz možganov do mišice mehurja (detruzorja), je vzrok za ohlapnost.

Kakovostno spolno življenje

Uhajanje urina pri oslabljenih mišicah medeničnega dna (pri zelo oslabljenih tudi blata) ni edina tegoba. Oslabljene mišice medeničnega dna lahko poslabšajo tudi naše spolno življenje, saj ob njihovi oslabitvi težje občutimo vse dražljaje, ki si jih želimo čutiti ob spolnem odnosu, orgazmi so šibkejši ali jih težje dosežemo, če se poleg tega bojimo, da nam bo ušlo, pa si radosti med rjuhami sploh ne predstavljamo več.

Maternica in mehur na svojem mestu

Poleg nosečnosti in urgentne urinske inkontinence na ohlapnost vplivata tudi prirojena slabost vezivnega tkiva in težko delo. 

Močne mišice medeničnega dna delujejo tudi proti povešeni maternici in povešenemu mehurju. Izvajajte Keglove vaje, z močnejšim stiskanjem mišic, če jih ne zmorete več sami, pa vam je na voljo TPM – transpelvična elektromagnetna stimulacija mišic medeničnega dna, ki bo okrepila mišice medeničnega dna in obenem organe »postavila« na pravo mesto. Da vam ne bo uhajalo in da boste tudi v starosti lahko živeli dostojno, zdravo in samozavestno življenje, boste naredili največ, če boste svoje mišice torej okrepili in nato le še vzdrževali, da bodo ostale močne.