Obsežen požar

Foto: Nad Berlinom oblak strupenega dima

S.R.
3. 5. 2024, 16.18
Posodobljeno: 3. 5. 2024, 19.29
Deli članek:

V tovarni na jugozahodu Berlina je izbruhnil obsežen požar, zaradi česar se je nad nemško prestolnico dvignil gost oblak strupenega dima.

Profimedia
Požar v podjetju Diehl Metal Applications.

V kraj Lichterfelde, ki je del berlinskega okrožja Steglitz-Zehlendorf, se je danes dopoldne zgrnilo veliko število gasilcev. V eni od tamkajšnjih tovarn je izbruhnil obsežen požar, gasilci pa so hitro sporočili, da s požarišča uhaja strupen plin. Tiskovni predstavnik berlinskih gasilcev Adrian Wenzel je za časnik Bild pojasnil, da je štirinadstropna zgradba vsa v plamenih, del zgradbe pa se je že zrušil. Gasilci lahko ogenj posledično napadajo le z zunanje strani. Z zublji se bori približno 160 gasilcev.

Profimedia
Požar v podjetju Diehl Metal Applications.

Gasilci so javnost nemudoma obvestili, da v požaru gorijo tudi kemikalije, saj se v zgradbi nahajata žveplova kislina in bakrov cianid. Tako obstaja tveganje, da se bo v ozračje skupaj z dimom sprostil vodikov cianid. Dim se je iz tovarne začel premikati proti severu, gasilci pa so prebivalcem svetovali, naj se izogibajo območja požara, hkrati pa naj zaprejo okna ter ugasnejo klimatske naprave in druge sisteme prezračevanja. Uradno obvestilo pred nevarnostjo so izdale tudi mestne oblasti. Okoliške šole so predčasno zaprli. Vrata sta zaprli tudi veleblagovnica in trgovina s pohištvom, ki se nahajata v bližini požarišča.

Profimedia
Požar v podjetju Diehl Metal Applications.

Bild poroča še, da je zagorelo v podjetju Diehl Metal Applications, in sicer v zgradbi, v kateri ima podjetje obrat za galvanizacijo kovinskih površin. Podjetje je sicer v lasti nemškega velikana Diehl Group, pri čemer naj bi se na isti ulici nahajal tudi sedež še ene njihove hčerinske družbe, nemškega proizvajalca orožja Diehl Defense. Podjetje med drugim izdeluje visoko zmogljive sisteme zračne obrambe Iris-T, ki jih je Nemčija v okviru pomoči poslala v Ukrajino.

Ker so se na družabnih omrežjih hitro razširile vesti, da naj bi zagorelo v obratu, povezanim z družbo Diehl Defense, so iz družbe Diehl Group že sporočili, da se v tej ulici od februarja letos ne nahaja več niti sedež družbe Diehl Defense, a da to še ni razvidno na storitvi Google Maps. Obenem so poudarili, da proizvodnja sistema Iris-T ni ogrožena, saj da ni zagorelo v kakšnem obratu, v katerem bi se nahajali deli ali stroji za proizvodnjo tega sistema.

Profimedia
Požar v podjetju Diehl Metal Applications.