Zimske počitnice

Smučišča med šolskimi počitnicami dobro obiskana

M.K./STA
25. 2. 2017, 09.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenska smučišča si v času zimskih počitnic obetajo dober obisk.

Profimedia
Za drugi teden počitnic si upravitelji smučišč obetajo ugodno vreme za smuko.

Dosedanjo smučarsko sezono povečini ocenjujejo kot dobro, za drugi teden počitnic pa predvsem upajo, da jim bo vreme naklonjeno in bo smuka ugodna, saj je od tega veliko odvisno.

Pohorje

Na Mariborskem Pohorju so prvi teden šolskih počitnic prodali okrog 2900 dnevnih in večdnevnih smučarskih vozovnic. Od decembra lani do začetka tega tedna pa so prodali že več kot 52.000 dnevnh in večdnevnih vozovnic, kar je več kot v lanski sezoni. 

Poleg tega so v podjetju Marprom, ki upravlja smučišče na Mariborskem Pohorju, za letošnjo smučarsko sezono prodali še 2000 sezonskih vozovnic.

Rogla

Na Rogli so trenutno namestitvene zmogljivosti polno zasedene. Podobno pričakujejo tudi v naslednjem tednu, ko imajo počitnice otroci iz zahodnega dela države. Rogla ta čas gosti 83 odstotkov slovenskih in 17 odstotkov tujih gostov. Med tujci je največ Madžarov, sledijo Hrvati, Italijani in državljani BiH.

Na Rogli imajo do 80 centimetrov naravnega in tehničnega snega na progah, urejene so tudi tekaške proge. Med zimskimi počitnicami pa je na voljo tudi nočna smuka, in sicer na Jasi in Košuti.

Na splošno so z letošnjo zimsko sezono na Rogli zaenkrat zadovoljni. Glede na to, da so tik pred začetkom drugega dela zimskih počitnic, se še naprej nadejajo lepega vremena in dobrega obiska.

Golte

Smučišče Golte trenutno beleži enak obisk kot med lanskimi počitnicami. "Center obišče dnevno približno 1500 smučarjev. Malo nagaja vreme, zato upamo, da bo obisk vsaj na lanski ravni. Hotel je 90-odstotno zaseden, dnevni obisk pa bo odvisen od vremenskih razmer; več sonca - več obiska," je za STA dejal direktor smučarskega centra Golte Ernest Kovač.

Kot je še dodal, so trenutno s sezono zadovoljni. "Imamo 10 do 15 odstotkov večji obisk, prav tako je promet pri izvenpenzionskih storitvah približno 20 odstotkov večji. Ocenjujemo, da se stanje izboljšuje in ljudje spet malo več zapravljajo," je pojasnil Kovač.

Kranjska Gora

Zasedenost kranjskogorskega smučišča je ta teden 80-odstotna, Kranjska Gora kot smučišče pa je še bolj zasedena v času počitnic zahodne regije. Za prihodnji teden zato uajo na lepo vreme in dobro zasedenost smučišča, sicer pa so v pričakovanju organizacije 56. Pokala Vitranc. 

"Doslej je bila sezona dobra, predvsem na račun lepega vremena in večjega števila obiskovalcev. Doslej smo zabeležili več kot 140.000 smučarjev. Soočamo pa se z visokimi obratovalnimi stroški na račun izdelave umetnega snega," so dejali v Kranjski Gori.

Pokljuka

Tudi v smučarskem centru Pokljuka je zasedenost v tem tednu zadovoljiva, glede na vremenske in snežne pogoje. V prihodnjem tednu pa pričakujejo še več obiska. "Glede na dejstvo, da so gorenjske počitnice vrhunec naše sezone, pričakujemo precejšnjo zasedenost, zagotovo večjo od prvega tedna počitnic," ocenjujejo na Pokljuki. Po njihovih navedbah je letošnja smučarska sezona na Pokljuki zelo dobra, upoštevajoč relativno slabe snežne razmere.

Kanin

Zasedenost smučišča Kanin je bila doslej po oceni upravljavca dobra, sezona pa je zaenkrat presegla njihova pričakovanja. Ob koncih tedna in dnevih s sončnim vremenom obisk presega pričakovanja, zaradi česar so zelo zadovoljni.

"V začetku prihajajočega tedna pričakujemo nekaj novega snega, kar bo utrdilo snežne razmere na smučišču in zagotovilo kakovostnejšo smuko med počitnicami. Vsekakor se tudi v prihajajočih dneh veselimo dobrega obiska, saj nas po sneženem petku čaka s soncem obsijan vikend in nato s soncem obsijan večji del naslednjega tedna," navajajo na Kaninu.