Si to, kar ješ

Protistresna dieta

B.K.
27. 2. 2017, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stres, anksiozne motnje in preobremenjenost so faktorji sodobnega življenjskega sloga, ki občutno nižajo kvaliteto življenja. Proti njim se lahko borimo na različne načine, eden izmed njih je tudi zdrava prehrana.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Avstralska nutricionistka Lyndi Cohen je bila leta 2010 diagnosticirana s klinično anksioznostjo. Z motnjo se je spopadla tako, da je začela razmišljati o prehrani. Sedaj deli nasvete za vse tiste, ki jih ob ponedeljkih zjutraj črviči v želodcu, zaradi misli na prihajajoči teden.

Ne obsesirajte glede prepovedane hrane

Namesto, da razmišljate o hrani, ki je ne smete jesti, razmišljajte o hrani, ki jo lahko jeste. Sem spadajo predvsem visokokakovostne maščobe, ki se nahajajo v ribah in oreških, probiotiki in zelenjava.

»Veliko zelenjave in stročnic pomeni več počasi gorljivih ogljikovih hidratov, ki pomagajo vaše razpoloženje in hormone ohranjati stabilne,« pravi Cohenova.

Pazite na 'druge možgane'

Starodavni rek pravi, da je črevesje tako pomembno kot drugi možgani. Stanje črevesja namreč močno vpliva na naše razpoloženje. Znanstveniki menijo, da se kar 95 odstotkov serotonina (nevrotransmitor, ki vzbuja občutek sreče) proizvede v črevesju, zato je ključnega pomena, da to ohranjamo zdravo. Študija iz leta 2011 je pokazala, da ljudje, ki vsaj 30 dni uživajo dve bakteriji prisotni v probiotičnih izdelkih (lactobacillus helveticus in bifidobacterium longum), občutijo manj depresije in stresa kot pred uživanjem probiotikov.

Cohenova priporoča predvsem bogat grški jogurt, ki ga lahko zaužijete s kosmiči, ki še dodatno pripomorejo k zdravemu črevesju.

Zmanjšanje stresnih faktorjev in zdrava življenjska rutina

»Zmanjšajte vnos alkohola in kofeina,« opozarja Cohenova, ki pravi, da so nekateri ljudje preobčutljivi na ti dve učinkovini.

Protistresna dieta vsebuje poleg pravilne prehrane tudi pravilen življenjski slog. Avstralska nutricionistka zato priporoča, da vsak dan telovadite, omejite čas, ki ga preživite na družbenih omrežjih in izklopite mobilni telefon med spanjem.

Predvsem pa je pomembno, da si pri zmanjševanju stresa, s konstantnim razmišljanjem o tem, ne povzročate še več stresa. In pomnite: »si to, kar ješ«.