Agresivna in dolgotrajna

Epidemija gripe odnesla dve življenji: bojijo se novih žrtev

T.L.
3. 1. 2017, 18.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bojijo se, da bo žrtev še več.

Profimedia
Epidemija gripe-

V zadnjem tednu pred koncem starega leta je gripa na sosednjem Hrvaškem zahtevala dve življenji - v Zagrebu in Splitu. Poleg tega pa je po državi potrjenih okoli 1000 primerov obolenja, poroča portal 24sata.hr. Zaskrbljujoče je, da se število obolelih iz tedna v teden hitro zvišuje, zato se bojijo novih smrtnih žrtev. 

V nacionalnem centru za influenco ob tem poudarjajo, da je število obolelih v resnici še precej višje, saj je številka 1000 zajema le število laboratorijsko potrjenih primerov, torej tistih, ki so obiskali zdravnika. Okužba je pogosto sprožilec različnih kroničnih bolezni, ki lahko pripeljejo do smrti. Največ primerov so zabeležili v Zagrebu, tudi Splitu in v Slavoniji ter po drugih delih države.

Gre za zelo intenzivno epidemijo, ob tem pa na centru poudarjajo, da bi lahko letos epidemija lahko trajala dlje časa, saj so prve primere zabeležili že konec novembra lani. Tako za Hrvaško kot tudi ostale dele Evrope, je letos značilno, da se je epidemiološka slika virusa gripe spremenila in da so "v obtoku" štirje tipi virusa influence: dva A in dva B. 

"Gripa je turbulentna bolezen, kar je posledica nepredvidljivosti njenih povzročiteljev. Vsako leto nas preseneti, koliko primerov pljučnic in smrtnih izidov lahko povzroči gripa," je za dejal Vladimir Draženović, vodja nacionalnega centra za influenco.