Zdrava prehrana

Dober in zdrav, kruh je lahko oboje

ud
2. 1. 2017, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Naš ljubi kruhek vsakdanji! Do kruha imamo v Sloveniji prav poseben odnos in ob besedi kruh pomislimo na same lepe stvari, kot so domačnost, toplina, varnost.

Profimedia
Če kruh spečete sami, boste točno vedeli, kaj vsebuje.

Kruh, ki v sebi nosi toliko truda, skrbi in ljubezni, je pravi simbol blaginje in veselja.

Polnozrnati kruh z lanom

Ovseni

Bogat je s topnimi vlakninami in rudninami, manganom, selenom, magnezijem in železom. Pripomore k zdravju debelega črevesa.

Dišeč in zdravju prijazen izdelek je polnozrnati kruh z lanom. Ker je narejen iz polnozrnate oziroma tako imenovane graham moke, je veliko bolj zdrav od belega. Zaradi te moke tudi s prebavo ne bo težav. Za piko na i v kruh dodajte lanena semena, ki še bolj blagodejno vplivajo na prebavo. Če boste kruh naredili doma, boste zagotovo vedeli, da v njem ni aditivov. Kruh bo polnega okusa, pa še dolgo bo ostal svež.

Pirin kruh

Prastara zvrst pšenice – pira ima ogromno pozitivnih učinkov na telo. Problem je, ker se pri nas o njeni uporabi ne ve dovolj. Ker vsebuje veliko pomembnih snovi za človeško telo in ne obremenjuje želodca oziroma ne otežuje prebave, je odlična za prehrano bolnih ljudi. Ali ste vedeli, da spodbuja tek? Zato je odlična za ljudi, ki bolehajo za kroničnimi boleznimi, in starostnike, saj povečuje količino kisika v krvi in telesu. Prav tako pomaga prebaviti ogljikove hidrate in zmanjša gnitje beljakovin v črevesju. Vsebuje minerale in vitamine, ki telesu pomagajo ohraniti zdravje; krom pa pomaga uravnavati sladkor in tako dobro vpliva na splošno počutje. Namesto belega kruha lahko jeste pirin kruh.

Rženi

Vsebuje več vode in zaradi tega ostane dlje časa svež. Vsebuje vitamine skupine B in magnezij ter blagodejno vpliva na težave s črevesjem. 

Kisli kruh

Ta kruh je gost, nizek, sredica pa je bolj vlažna. Spodbuja razvoj mlečnokislinskih bakterij, ki uravnavajo delovanje debelega črevesa.

Priporočilo

Če boste kruh kupili v trgovini, namesto da ga spečete sami, se dobro prepričajte, ali je dejansko iz sestavin, ki so navedene na nalepki, in ne le obarvani beli kruh, ki je posut z zrnjem.