Mezenterij

Človeško telo je bogatejše za nov organ

S.R.
3. 1. 2017, 19.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskovalci so v človeškem telesu klasificirali nov organ, ki se je skrival v našem prebavnem traktu.

Profimedia
Mezenterij je del potrebušnice, prek katerega je tanko črevo priraščeno na trebušno steno.

Za nov organ, ki je poznan kot mezenterij in je del človekovega prebavnega trakta, je dolgo veljalo, da je sestavljen iz neenotnih, ločenih delov, nedavne raziskave pa kažejo, da gre dejansko za posamezen neprekinjen organ.

Čeprav zdaj poznamo njegovo strukturo, njegovo vlogo še vedno slabo razumemo, prihodnje raziskave na tem področju pa bodo ključne za boljše razumevanje ter zdravljenje bolezni trebušne votline in prebavil.

Študija, ki je bila ključna za klasifikacijo mezenterija, je objavljena v znanstveni reviji The Lancet Gastroenterology & Hepatology. »V članku, ki je bil strokovno pregledan, trdimo, da imamo v telesu organ, ki ga do zdaj kot takega nismo priznavali,« je dejal J Calvin Coffey iz univerzitetne bolnišnice Limerick na Irskem, ki je prvi ugotovil, da gre za ločen organ. Dodal je, da je bil dosedanji anatomski opis napačen in da ne gre za neenotno in kompleksno strukturo.

Na podlagi te raziskave se študentje medicine zdaj o mezenteriju že učijo kot o ločenem organu, novo opredelitev pa so vključili tudi v učbenik Gray's Anatomy, enega najbolj znanih učbenikov na področju medicine.

Wikipedia/Gray's Anatomy
Mezenterij je označen z rdečo barvo.

Kaj je mezenterij?

J Calvin Coffey: »Zdaj smo opredelili anatomsko strukturo. Naslednji korak je poznavanje delovanja organa. Če razumemo, kako deluje, lahko ugotovimo nenormalno delovanje, kar pa nas posledično privede do bolezni.«

Gre za gubo potrebušnice, serozne mrene v trebušni votlini, prek katere je tanko črevo priraščeno na trebušno steno. Med prvimi ga je opisal že Leonardo da Vinci, vendar je stoletja veljal za nepomemben privesek, v dvajsetem stoletju pa so zdravniki, ki so ga proučevali, domnevali, da gre za neenotno strukturo, sestavljeno iz ločenih predelov. Coffey in sodelavci so šele leta 2012 prek natančnih mikroskopskih preiskav dokazali, da gre dejansko za enotno strukturo, v naslednjih štirih letih pa so zbirali dokaze, da bi ga lahko klasificirali kot samostojen organ. Na podlagi zadnjega članka je to postalo tudi uradno.

Čeprav se zaradi tega sam organ v našem telesu seveda ne bo spremenil, so s tem postavili temelje za povsem novo smer na področju medicinske znanosti, kar bi lahko prispevalo k izboljšanju splošnega zdravja.

»Če ga obravnavamo kot vsak drug organ […], lahko bolezni trebušne votline opredelimo z vidika tega organa,« pravi Coffey. To pomeni, da bodo študentje in raziskovalci s področja medicine zdaj proučevali, kako mezenterij, če sploh, vpliva na te bolezni.