Pazite na zdravje

Dolgoročni stres uničuje spomin

B.K.
3. 1. 2017, 12.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Raziskovalci na univerzi v Ohiu so v sveži študiji ugotovili, da trajni stres odločilno vpliva na kognitivne motnje.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična

Raziskava, ki je bila izvedena na miših ugotavlja, da dolgotrajne stresne situacije negativno vplivajo na spomin. Miši, ki so bile dlje časa izpostavljene agresivnim vsiljivcem, so imele večje težave s spominjanjem kje v kletki se nahaja luknja za pobeg, kot pred izpostavitvijo kroničnemu stresu. »Miši, ki so bile izpostavljene stresu se [lokacije luknje] niso mogle spomniti. Miši, ki niso bile pod stresom, so se je spomnilem mnogo lažje,« je dejal glavni raziskovalec pri študiji, Jonathan Godbout. »Gre za kronični stres, ne le za kartkoročni, kot denimo pred sestankom ali govorom.«

Mišim, ki so bile vrnjene v normalno okolje, se je spomin obnovil po 28 dneh, druge vedenjske motnje, kot denimo depresivno obnašanje in izogibanje družbi, so ostale tudi po štirih tednih.

Miši so poleg opaznih problemov s spominom imele tudi izmerljive fiziološke spremembe v možganih, kot denimo vnetje možganskega tkiva, ki je posledica odziva imunskega sistema na dolgotrajen stres.

Godbout zatrjuje, da bodo nova dognanja v pomoč pri zdravljenju spomina po dolgotrajnih stresnih situacijah, tudi pri ljudeh.