Mobilna verzija
06:21 22. september 2017

S kratko telovadbo pokurimo več maščob

pr
1 Posodobljeno: 10:02 / 09.8.2017

Če želimo hitreje in učinkoviteje odpraviti maščobne obloge, moramo v proces oblikovanja postave nujno vključiti tudi redno vadbo. In kakšna naj bo ta vadba?

telovadba5

Ko se bo telo navadilo na gibanje, ga bo tudi zahtevalo. Takrat si lahko mirne vesti privoščite tudi slaščico. Foto: Profimedia

Namesto tehtanja si raje izmerite obseg trebuha, bokov, stegen. To je boljši način za spremljanje svojega napredka. Mišice, ki bodo nadomestile maščobo, bodo zmanjšale konfekcijsko številko.

Obstajajo različna mnenja o tem, kako in kdaj se najbolje porabljajo maščobe. Ustaljenemu mnenju, da se maščobe najučinkoviteje porabljajo po približno dvajsetih do tridesetih minutah nizko ali srednje intenzivne vadbe, pri čemer ne smemo pretiravati, saj se po slabi uri vadbe poraba maščob poveča za slabih deset odstotkov, medtem ko se tveganje za poškodbe zelo poveča, nasprotuje mnenje, da je za učinkovito porabo maščob, hkrati z ustrezno prehrano, bolje večkrat na teden (lahko pa tudi na dan) izvajati kratko, petnajst- do dvajset- ali največ tridesetminutno visoko intenzivno vadbo, pri čemer obremenimo več mišičnih skupin hkrati. S tem si »zgradimo« mišice, ki so najboljši porabnik maščobe. Po intenzivni vadbi namreč še nekaj časa porabljajo kalorije, čeprav mi spimo in počivamo. Dobro pri tej metodi je tudi to, da nam v natrpanem vsakdanjiku lažje uspeva kratka in intenzivna vadba kot pa dolgotrajno potenje.

tehtanje

Postava za prihodnost

Osredotočite se na telesno zmogljivost. Če lahko na primer dvignete več, je to dober znak, da ste izboljšali telesno pripravljenost.

Po tej teoriji je torej precej verjetno, da ob dolgotrajnem porabljanju kalorij s kardiovadbo, ki zahteva veliko energije, izgubimo predvsem mišično maso, in ne maščob. Tehtnica pri tem pokaže, da še vedno izgubljamo težo. Vendar ali je tak način izgubljanja teže v redu? Ne najbolj. Čeprav mišice tehtajo več kot maščoba, so tudi metabolno bolj aktivne kot maščoba, kar pomeni, da porabijo več kalorij. Če nadomestimo maščobo z mišicami, na začetku hujšanja tehtnica ne bo pokazala manj kilogramov, toda tako si izoblikujemo lepšo postavo za prihodnost, saj sproti porabljamo več kalorij. In od kod pridejo te kalorije? Iz maščob. Na koncu je to, da porabimo neželene maščobe (namesto da izgubimo vodo in mišice), tisto, zaradi česar je naše telo videti vitkejše in lepše oblikovano, mišice pa bolj napete.

Značke: telovadba , maščobe , gibanje

Vaš prispevek