Zdravilno

Savne: Sproščanje za mrzle zimske dni

ud
1. 1. 2017, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Savne že dolgo veljajo za eno najbolj zdravilnih in čudovitih oblik sproščanja. Če savno uporabljate redno, se izboljša tako fizično kot duševno počutje.

Profimedia
Turška savna pospešuje krvni obtok in zmanjšuje stres.

Poznamo finsko, infrardečo, ki je zelo zaželena zaradi svoje enostavne in varne uporabe, in turško, ki telo razstruplja s paro.

Med savnanjem se naše telo ogreva in ohlaja, to pa blagodejno vpliva na naše telo in duha. Gretje telesa povzroči širitev žil, ohlajanje pa njihovo aktivno krčenje, a teh temperaturnih razlik ne doživljamo kot nelagodje, ampak predvsem kot poživitev.

Učinki

Pregrevanje telesa povzroča znojenje, ki iz telesa odstranjuje strupe in druge škodljive produkte. Prav tako pospeši kroženje krvi. Med savnanjem se čistijo znojnice in pospeši se obnavljanje kože. Toplota odlično vpliva tudi na mišice, te se sprostijo. Ob redni uporabi savna preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka.

Profimedia
Globinsko deluje infrardeča savna, ki sprošča tudi napetost in pregreje telo.

Kdo lahko in kdo ne?

Za večino ljudi je savnanje varno, vendar je treba nujno upoštevati vsa pravila. V savni smete biti samo 30 minut naenkrat. Uporabljajo jo lahko tudi nosečnice, ženske, ki imajo težave pri zanositvi, sladkorni bolniki, ljudje s kroničnimi kožnimi boleznimi. Če bolehate za astmo, se o uporabi posvetujte z zdravnikom. Če imate počasen metabolizem, lahko savno uporabljate do dvakrat na dan. Obisk savne pa je prepovedan, če imate akutne infekcije ali vnetna obolenja kože, obolenja koronark, stenozo aorte, angino, če ste preživeli infarkt, imate težave s srcem, ste anemični, imate terapijo z litijem, hipertenzijo ali kronično vnetje ven. Savna se prav tako odsvetuje otrokom do dveh let.