Pretirana uporaba sile?

(Video) Brutalen epilog veselice v Vitanju: reditelj ali varnostnik obvladanega pretepača s pestjo tolkel po glavi

R.T.
6. 5. 2024, 10.55
Posodobljeno: 6. 5. 2024, 13.56
Deli članek:

Ob sobotni veselici v Vitanju je prišlo do pretepanja, v katerega so bili vključeni varnostniki in obiskovalci. Ena oseba je utrpela hude poškodbe.

Bralec
Oseba je bila že na tleh, obvladana, varnostnika pa sta jo še pretepala.

V soboto zvečer bi se morali v Vitanju le zabavati. Na prireditvi, poimenovani Majsko Vitanje, so prepevali Ines Erbus in Polkaholiki.  Zbralo se je veliko število obiskovalcev, več kot 1000 ocenjeno čez palec. Okoli pol tretje ure ponoči pa je prišlo do pretepa. V bližini prireditvenega prostora sta se stepla dva moška. Posredovali so varnostniki in, kot nam je povedala tiskovna predstavnica za stike z javnostmi na Policijski upravi Nova Gorica Milena Trbulin, »poskušali pomiriti« razboriteža, »pri tem pa se je v pretep vključilo več drugih obiskovalcev prireditve«. Varnostniki so se odzvali s škropljenem s plinskim razpršilcem, »zaradi česar je več oseb iskalo zdravniško pomoč,« so še sporočili s policije.

Ena od prič ponuja drugačno in bolj podrobno interpretacijo poteka pretepanja in posredovanja varnostnikov in rediteljev. Priča nam je povedala, da so varnostniki enega od pretepačev spravili na tla, ga vklenili v »lisice« in ga »brcali v glavo«, zaradi česar naj bi utrpel »hujše poškodbe glave.« Tisti, ki so od blizu opazovali postopanje varnostnikov, so jih začeli prositi in nanje kričati, naj prenehajo s pretirano grobostjo. Kakšne so bile te besede in kakšno je bilo ravnanje teh obiskovalcev, ne vemo, varnostniki pa so »ostro« reagirali. Ali z besedami priče, »vnel se je vsesplošni pretep« med varnostniki in skupino obiskovalcev.

Na posnetkih, ki so nam jih posredovali obiskovalci koncerta, je videti, kako so varnostniki na tla spravili enega od pretepačev. Ko je mladenič že na tleh, ga eden od varnostnikov pritiska k tlom, s koleni na glavo, drugi pa ga s pestjo večkrat udari v glavo. Je bilo to res potrebno za umiritev situacije? Ne, to je bilo »absolutno nesprejemljivo«.

Strokovnjak za vprašanja varnosti na Fakulteti za varnostne vede Miroslav Žaberl je po ogledu posnetka za Svet24 TV dejal, da je »iz posnetka razvidno, da gre za nekoga, ki je obvladan s strani določene osebe, druga oseba z rumenim jopičem pa ga udarja v glavo, kar je absolutno nesprejemljivo. Te nezakonitosti bi morala raziskati policija.« Žaberl je pojasnil, da reditelj na prireditvenem prostoru nima pooblastil za uporabo sile, razen če bi bil sam napaden. »Takrat ima reditelj pravico do silobrana, ki pa se lahko zgolj izvaja v času, ko napad traja, ko je oseba obvladana, pa se mora s tem prenehati,« je razložil Žaberl. Če je v tem primeru šlo za varnostnika, bo moral spisati poročilo, policija pa ugotoviti in oceniti, ali je bila uporaba fizične sile zakonita in strokovna.

Pretep po zaključku prireditve

Organizatorja dvodnevnega dogodka Majsko Vitanje sta bila Turistično društvo Vitanje in podjetje Hit Events d.o.o. Predsednik TD Vitanje Milan Pogladič nam je povedal, da so prvi dogodek 1. maja organizirali in izpeljali člani TD Vitanje, sobotnega pa Hit Events. Pretep se je po njegovem vedenju odvil po zaključeni prireditvi in zunaj varovanega območja, ki je bilo obdano z varnostno ograjo. Za varovanje so najeli varnostno službo UNI7 iz Kranja.

Koliko je poškodovanih?

V Vitanju se govori, da je bilo poškodovanih okoli 10 ljudi, nekaj naj bi bilo tudi mladih deklet s poškodbami obraza, zlomljenimi nogami …

Policija podatke o udeleženih v pretepu, ki so naknadno iskali zdravniško pomoč, še zbira.Zaenkrat imajo podatek o šestih poškodovanih. Pet je lažje poškodovanih, pri eni osebi obstaja e sum hudih poškodb. Prav tako še preverjajo ostale okoliščine dogajanja.