Raziskava

Ubijajo rakaste celice

B.K.
3. 1. 2017, 12.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemški znanstveniki iz univerze v Bochumu so ugotovili, da aktivna sestavina feferonov kapsaicin lahko pomaga pri boju proti raku.

Planet TV
Fotografija je simbolična.

Po navedbah znanstvenikov lahko kapsaicin (učinkovina, zaradi katere je feferon pekoč) sproži posebne obrambne mehanizme v celičnih membranah, ki rakaste celice osamijo in jih prisilijo v samouničenje.

»Kapsaicin lahko povzroči celično smrt in inhibira rast rakavih celic pri različnih vrstah raka, denimo pri kostnem raku, raku debelega črevesa in trebušne slinavke, medtem ko zdrave celice ostanejo nepoškodovane,« je dejala vodja študije dr. Lea Weber.

Aktivna učinkovina v feferonih – kapsaicin – izolira in ubije rakave celice.

Bolj natančno, učinkovina sproži celični receptor imenovan TRPV1, ki nadzira dotok hranljivih snovi k rakavi celici. Rakasto tkivo, ki se ne more več hraniti, se nato prične samouničevati.

»V naši raziskavi smo zabeležili znatno zmanjšanje celičnega širjenja,« je rezultate komentirala dr. Weber.

A pozitivnih učinkov žal ne dobimo z uživanjem čilijev. Kapsaicin namreč deluje le, če je farmakološko izoliran in obdelan ter dodan k drugim protirakavim zdravilom.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Breast Cancer – Targets and Therapy, ki objavlja raziskave o zdravljenju raka na prsih.