Zanimivosti

Samsung ima težave

STA/M.J.
7. 10. 2014, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics za tretje četrtletje na letni ravni napoveduje skoraj 60-odstotni padec dobička iz poslovanja. Gre za posledico hude konkurence na trgu pametnih telefonov, na katerega vse bolj prodirajo cenejši kitajski proizvajalci.

Dobiček iz poslovanja med julijem in septembrom bo po izračunih podjetja znašal 4,1 milijarde južnokorejskih vonov (tri milijarde evrov), kar je 59,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje naj bi medtem upadli za petino na 47.000 milijard vonov.

Kot so zapisali v Samsungu, se je prodaja pametnih telefonov v četrtletju nekoliko izboljšala, a ne dovolj, da bi odtehtala slabšo prodajo naprav višjega razreda in nižje cene starejših modelov. Slabe rezultate pričakujejo tudi za zadnje četrtletje.

Arhiv Svet24

Trg mobilnih naprav, kjer je Samsung v preteklih letih koval astronomske dobičke, namreč postaja vse bolj zasičen, še dodatno težavo pa za tehnološkega velikana predstavljajo cenejši kitajski izdelovalci, kot sta Huawei in Lenovo.

Samsung poleg mobilnih naprav sicer izdeluje še vrsto drugih visokotehnološki izdelkov, od pomnilniških čipov do televizorjev in bele tehnike, a kljub temu več kot polovico prihodkov ustvari ravno s prodajo mobilnih naprav.

V drugem četrtletju se je prodaja slednjih na letni ravni zmanjšala za 20 odstotkov, dobiček iz poslovanja enote za mobilne naprave pa skoraj za tretjino.