Zanimivosti

V Sloveniji najema storitve računalništva v oblaku 15 odstotkov podjetij

STA
7. 10. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Različne storitve računalništva v oblaku v Sloveniji najema 15 odstotkov podjetij z 10 ali več zaposlenimi. Tovrstne storitve v največji meri najemajo velika podjetja, ugotavlja statistični urad.

Storitve računalništva v oblaku, kot so oblačni e-poštni predal, programska oprema, prostor za hrambo podatkov in računalniške zmogljivosti, najema 28 odstotkov velikih podjetij, med srednje velikimi podjetji jih tovrstne storitve najema 20 odstotkov podjetij, med malimi pa 14 odstotkov.

Po kriteriju dejavnosti najemajo storitve računalništva v oblaku v večjem številu podjetja v storitvenih dejavnostih (19 odstotkov), sledijo pa podjetja v predelovalnih dejavnostih (12 odstotkov). Podjetja, ki najemajo storitve računalništva v oblaku, najpogosteje najemajo storitev e-poštnega predala (67 odstotkov). Naslednja najbolj priljubljena storitev v oblaku je najem storitve shranjevanja vseh oblik datotek (44 odstotkov), 39 odstotkov podjetij pa v oblaku najema storitve gostovanja podatkovne baze podjetja. Nekaj več kot tretjina (35 odstotkov) podjetij kot storitev računalništva v oblaku najema pisarniško-programsko opremo, tretjina jih v oblaku hrani finančno-računovodsko programsko opremo in petina programsko opremo za upravljanje odnosov s strankami.

Računalniško zmogljivost za poganjanje lastne programske opreme podjetja (npr. virtualne procesorje ali pomnilnike) najema 29 odstotkov, medtem ko 16 odstotkov podjetij najema druge storitve računalništva v oblaku. Večina podjetij (79 odstotkov) dostopa do storitev računalništva v oblaku prek javnega oblaka, od koder se storitve dostavljajo s skupnih strežnikov ponudnikov storitev. Tretjina jih do teh storitev dostopa prek zasebnega oblaka, kar pomeni, da se storitve dostavljajo s strežnikov, ki so namenjeni le podjetju. Malo več kot desetina (12 odstotkov) podjetij pa do storitev računalništva v oblaku dostopa prek javnega in zasebnega oblaka. Podjetja, ki najemajo storitev računalništva v oblaku, pri odločitvah za najem najbolj omejuje morebitno tveganje, povezano z zaščito ali varnostjo podatkov v oblaku. Tak razlog je navedlo 36 odstotkov podjetij.

Google

Še posebej izpostavljen je ta dejavnik pri velikih podjetjih. Visoki stroški najema storitev v oblaku pri odločitvah omejujejo 30 odstotkov podjetij. Tu so še negotovost glede veljavne zakonodaje, pravne pristojnosti in postopki pri reševanju sporov ter negotovost glede lokacije hranjenja podatkov. Zadnja dejavnika najbolj omejujeta uporabo teh storitev v velikih podjetjih. Med prednostmi storitev v oblaku je 52 odstotkov podjetij navedlo znižanje stroškov, povezanih z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije, 48 odstotkov podjetij pa je kot prednost navedlo prožnost ter enostavno in hitro vpeljavo teh storitev v podjetjih.

Najpogostejši vzrok ali ovira, ki podjetjem preprečuje uporabo teh storitev, je medtem nepoznavanje storitev računalništva v oblaku oz. nezadostno znanje o njih. To velja za 31 odstotkov podjetij, pri čemer je ta vzrok še posebej razširjen med malimi podjetji. Velikim in srednje velikim podjetjem, ki so bolje seznanjena s storitvami računalništva v oblakih, pa uporabo teh storitev v večjem obsegu preprečujejo ovire, ki so povezane z morebitnim tveganjem v zvezi z zaščito ali varnostjo podatkov v oblaku, negotovost v zvezi z lokacijo hranjenja podatkov, veljavna zakonodaja in pravna pristojnost postopkov za reševanje sporov.