Zanimivosti

Mednarodna konferenca o mikroelektroniki, elektronskih sestavnih delih in materialih

M.J.
7. 10. 2014, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Med 8. in 10. oktobrom 2014 se v Cankarjevem domu odvija že 50. mednarodna konferenca o mikroelektroniki, elektronskih sestavnih delih in materialih, ki jo organizira strokovno društvo MIDEM. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, uveljavljen pa je v skupnosti pomembnega segmenta znanosti in tehnologije: med elektrotehniki.

Znanstveniki in inženirji bodo odpirali debate na različne relevantne tematike, govora pa bo o novostih, trendih in izzivih na njihovem področju dela. Predsednik konference prof. dr. Marko Topič iz Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pravi, da bo na letošnji, tridnevni 50. MIDEM konferenci, predstavljenih 56 strokovnih del, svoje raziskave pa bo diskutiralo tudi sedem vabljenih predavateljev. Profesor dodaja, da se: »tematike konference odvijajo okrog šestih različnih področij: 1. Materiali in tehnologije; 2. elektronika; 3. optoelektronika; 4. tanke in debele plasti, 5. integrirana vezja, sistem na čipu in senzorjih, 6. MEMS«.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pravijo, da obeležujemo točno 50. obletnico, saj se je prva jugoslovanska konferenca o mikroelektroniki odvila prav 8. oktobra, leta 1965 v Ljubljani. MIDEM konference že vse od svojih začetkov združujejo domače in tuje raziskovalce, akademike in strokovnjake iz industrije. Udeleženci tako dobijo priložnost, da predstavijo svoje dosežke in dognanja na področju raziskav in razvoja.

Program konference  napoveduje številne zanimive govorce na konferenci. Med njimi so tudi švicarski strokovnjak prof. dr. Radivoje Popović (EPFL), iz Nizozemske pa se bo skupnosti pridružil prof. dr. Lech Jóźwiak (Eindhoven University of Technology). Poljski strokovnjakprof. pr. Leszek J. Golonka (Wroclaw University of Technology) bo predaval na temo LTCC senzorji in mikrosistemi (LTCC sensors and microsystems), prof. dr. Willy Sansen (Catholic University of Leuven) iz Belgije pripravlja predavanje Tehnike načrtovanja analognih integriranih vezij v CMOSA tehnologiji (Analog design techniques in Nanometer CMOSA technologies), pridružil pa se nam bo tudi srbski strokovnjak akad. prof. dr. Ninoslav Stojadinović (University of Niš).Prof. dr. Klaus Reichmann (Technische Universitaet Graz) iz Avstrije pripravlja predavanje o antiferoelektrikih kot materialih za nove močnostne komponente iz keramike  (Antiferroelectrics: Materials for New Ceramic Power Devices), ameriški znanstvenik prof. dr. James R. Sites (Colorado State University) pa bo govoril o visokoučinkovitih kadmijteluridnih sončnih celicah (High-Efficiency CdTe Solar Cells).

V počastitev zlatega jubileja bo organizirana tudi »Slavnostna akademija ob 50. konferenci MIDEM«, ki bo posvečena dediščini in aktualnim uspehom elektronike. Svečan dogodek bo potekal danes, srečanje pa se bo začelo ob 18.00 uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Prireditvi bo sledila tudi pogostitev.