Slovenija

Kako ob Kolpi ekološko in etnološko

M. B.-J.
7. 10. 2014, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Krajinski park Kolpa, ki ima sedež v Adlešičih, kot nosilec projekta ter partnerja Kulturno društvo Božo Račič iz Adlešičev in Kolpa's Adlešiči so pred kratkim zaključili projekt Ekološko-etnološka doživetja ob Kolpi, ali kratko Kolpa eko-etno.

M. B.-J.

S projektom so želeli predvsem ohraniti kulturno dediščino zanamcem, preden povsem potone v pozabo. Starejši prebivalci v krajinskem parku so še vešči rokodelstva in imajo znanja o tem, kako se lotiti ročnega dela, ki so ga pripravljeni prenašati na druge.

M. B.-J.
S projektom so želeli spodbuditi tudi k uporabi tradicionalnih in ekoloških surovin, ki jih vse bolj nadomeščajo umetne.

Za boljšo turistično ponudbo

Po besedah Borisa Grabrijana in Tončke Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa je glavni namen projekta, da javnosti približajo spretnosti mojstrov domače in umetnostne obrti, da oživljajo društveno življenje in da izboljšajo turistično ponudbo.

V okviru projekta so uredili osrednjo točko rokodelcev v Šokčevem dvoru v Žuničih, v katerem je rokodelsko središče, prodajna trgovina in muzej čebelarstva, prekrili pa so ga s slamnato streho. Med Malimi in Velikimi seli pri Adlešičih so v učne namene v naravi postavili s tradicionalnimi materiali in znanji »vuglenko«, v kakršnih so nekdaj kuhali oglje, in apnenico za žganje apna. Ob njiju so uredili tudi počivališče in postavili informativni tabli.

Posneli so pet filmov o rokodelstvu in postavili tri premične bivalne enote za glamping, torej glamurozno kampiranje. Izdelali so tudi lesen čoln, v kakršnih so nekdaj prevažali pesek iz Kolpe, obnovili elektroenergetski vod v Gorenjcih in izdali predstavitveni letak. Na voljo so še promocijske majice in glineni lončki z logotipom, katerega avtorica je Jasmina Grabrijan.