Slovenija

Bratuškova zavajala evropske poslance glede ugotovitev KPK?

M.J.
7. 10. 2014, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izjave kandidatke za evropsko komisarko Alenko Bratušek glede osnutka ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o postopku izbire slovenskega komisarskega kandidata so prehitre in netočne, navaja KPK. Bratuškova je namreč v ponedeljek dejala, da KPK v tem primeru ni ugotovila znakov korupcije. A postopek še ni zaključen, poudarja KPK.

Arhiv Svet24

Kot so danes spomnili v KPK, vodijo postopek ugotavljanja kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, med drugim tudi o dolžnem izogibanju nasprotju interesov članov vlade, do katerega naj bi prišlo v postopku predlaganja oziroma odločanja o slovenskih kandidatih za člana Evropske komisije.

Reuters/STA

V omenjeni zadevi KPK poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto, so še dodali.

Kandidatko za evropsko komisarko, konkretneje za podpredsednico za energetsko unijo, sta v ponedeljek zaslišala pristojna odbora Evropskega parlamenta. Bratuškova je odgovarjala tudi na vprašanja glede postopka pred KPK. Med drugim je poudarila, da spoštuje zakone. Prav tako je po njenih besedah daleč od tega, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršnekoli znake korupcije, kar da je ugotovila tudi KPK

Ob tem v KPK pojasnjujejo, da postopek preiskave še ni zaključen. Osnutek ugotovitev so sprejeli in tudi posredovali Bratuškovi 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v zakonskem roku, so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah, pa se izteče danes.

Z utemeljeno prošnjo je sicer Bratuškova lahko zaprosila za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni, a je Čeferin za STA potrdil, da KPK prošnji za podaljšanje "pričakovano" ni ugodila. Tako bo senat KPK predvidoma v prihodnjih dneh sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

Njen zastopnik Aleksander Čeferin osnutka ugotovitev KPK zaenkrat ne komentira, saj želi najprej dobro preštudirati gradivo.

Bratuškova je bila sicer med zaslišanjem deležna kritik poslancev, da v odgovorih ni dovolj konkretna, a odločitve o njeni usodi pristojna odbora Evropskega parlamenta še nista sprejela. Na odločitev Bruslja čaka tudi slovenska vlada.