Preveč celo za robota

V reaktorju v Fukushimi izmerili rekordno raven sevanja

STA/B.K.
3. 2. 2017, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sevanje v poškodovanem reaktorju je tako močno, da bi lahko onesposobilo celo robote, kar otežuje prizadevanja za razgradnjo jedrske elektrarne.

Reuters
Nesreča v Fukušimi leta 2011.

Stopnjo sevanja znotraj reaktorja 2 so ocenili na 530 sivertov na uro, je v četrtek sporočilo tokijsko elektropodjetje Tepco. Podatke so dobili z analizo fotografije ročno vodene kamere, ki je prišla najgloblje v reaktor do zdaj.

Tudi ko so upoštevali 30-odstotno možno odstopanje zaradi različnih napak, je bila raven sevanja še vedno precej višja od preteklega rekorda 73 sivertov na uro, ki so jih izmerili senzorji leta 2012.

Tako visoka stopnja sevanja pa bi Tepcovega načrtovanega robota s kamero uničila v manj kot dveh urah. A so v podjetju dodali, da je tako visoko sevanje prisotno le na eni točki, in ocenjujejo, da je stopnja sevanja drugod precej nižja.

Čeprav so izmerili zelo visoke vrednosti pa so pri podjetju zagotovili, da sevanje ne uhaja iz reaktorja.

Ogromen cunami, ki je 11. marca 2011 po silovitem potresu treščil ob severovzhodno obalo Japonske, je uničil štiri od šestih reaktorjev v jedrski elektrarni Fukushima 1. Nesreča v Fukushimi, zaradi katere je moralo domove zapustiti več deset tisoč ljudi, velja za najhujšo jedrsko katastrofo na svetu po tisti v Černobilu leta 1986.