Poškodbe na ledu, gripa, viroze

Urgenca dvakrat bolj polna kot sicer; na operacije se čaka do dva dni

B.K.
3. 2. 2017, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih dveh dneh so na ljubljanski urgenci obravnavali 420 poškodovancev, poleg tega se spopadajo tudi z gripo in drugimi respiratornimi virusi.

Bobo
Opozarjajo na porast gripe.

Zaradi navala poškodovancev in bolnikov se polnijo postelje v UKC Ljubljana. Najpogostejše poškodbe te dni so zlomi zapestij in posebej pri starejših zlomi kolka, je povedala Dragica Maja Smrke iz kirurške klinike UKC Ljubljana. Samo včeraj so tako obravnavali več kot 60 ljudi, ki so padli na ledu.

Od več kot 420 poškodovancev so jih v bolnišnico sprejeli preko 40, neprestano delajo tudi operativne ekipe. Te so se v četrtek lotile 23 bolnikov, ki so na operacijo čakali še od torka, še štirje so se v čakalno vrsto postavili včeraj. Zaradi takšnega navala poškodovancev so morali okrepiti svoje ekipe.

Povprečno so na urgenci v zadnjih dveh dneh sprejeli za približno polovico več ljudi kot sicer.

Facebook

Izjemno obremenjeni so tudi reševalci. Kot je pojasnil vodja Reševalne postaje UKC Ljubljana Andrej Fink, so v torek opravili skupaj 300 intervencij.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer pa je dodala, da je bilo v zadnjih dneh na Internistični prvi pomoči ponovno sprejetih precej bolnikov z gripo in drugimi respiratornimi okužbami. Zato širijo oddelek za epidemije v bolnišnici dr. Petra Držaja, tako da bo na voljo 40 postelj za bolnike z gripo.