Marine Le Pen

V primeru zmage namerava izvesti referendum o članstvu v EU

J.P./STA
3. 2. 2017, 10.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Voditeljica francoske skrajno desne Nacionalne fronte in predsedniška kandidatka Marine Le Pen namerava v primeru zmage že šest mesecev po volitvah izvesti referendum o članstvu Francije v Evropski uniji. Svoje stališče o tem naj bi sicer podala šele po predhodnih pogajanjih z Brusljem, je dejala v danes objavljenem pogovoru za Le Monde.

Profimedia
Le Penova je s fiktivnimi zaposlitvami evropske institucije oškodovala za skoraj pet milijonov evrov.

Po morebitni zmagi v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo maja, bi Le Penova začela šestmesečna pogajanja z Brusljem. Z njimi bi poskusila Franciji pridobiti nazaj "štiri suverenosti: monetarno, zakonodajno, proračunsko in ozemeljsko", je dejala.

Če ji bo to uspelo doseči, bo Francozom priporočila, naj ostanejo v EU. "Sicer jim bom svetovala, naj zapustimo EU," je dejala v pogovoru.

Voditeljica francoske skrajne desnice naj bi sicer glede na ankete v prvem krogu predsedniških volitev aprila osvojila najmanj 25 odstotkov glasov, kar bi ji skoraj zagotovo omogočilo uvrstitev v drugi krog. Tam pa ji ankete ne glede na nasprotnika napovedujejo poraz.

Ne namerava se pokoriti

V pogovoru za Le Monde je Le Penova tudi branila svojo odločitev, da Evropskemu parlamentu ne vrne nekaj manj kot 300.000 evrov. Te naj bi evropska poslanka porabila za plačilo sodelavki, ki je v resnici opravljala delo za njeno stranko v Franciji. Kot je dejala Le Penova, se ne namerava v nobenem primeru pokoriti tej "arbitrarni odločitvi".