300 kg heroina

Kočan alias Dec se je odpravil po opravkih v Španijo

Sijan Pretnar
10. 5. 2024, 18.30
Deli članek:

Ob prazni zatožni klopi se je v začetku tedna nadaljevalo sojenje zaradi zasega rekordnih 300 kilogramov heroina v koprskem pristanišču pred šestimi leti. Pet let po aretacijah dveh od štirih obtoženih so v sodni dvorani ponovno prebirali izpovedi kriminalistov, ki so sodelovali pri prekladanju vreč s heroinom.

Tomaž Primožic/FPA
Pred dvema letoma sta se Aris Alibašić in Gregor Setnikar po daljšem času spet srečala z Enisom Kočanom, ki je bil takrat v priporu. Zdaj so vsi na prostosti.

Pred petčlanskim kazenskim senatom ni bilo nobenega od štirih obtoženih sodelovanja pri tihotapljenju 300 kilogramov heroina. Ljubljančanu Enisu Kočanu je sodišče marca odpravilo pripor, v katerem je bil nekaj več kot dve leti. Kočan z vzdevkom Dec je bil nekaj časa na Europolovem seznamu najbolj iskanih v Evropi, v začetku leta 2022 pa so ga prijeli v Španiji in ga predali slovenskemu pravosodju. Sodišču je pred dnevi sporočil, da ima v Španiji nujne opravke, pred obravnavo pa se ni opravičil. Pred nekaj tedni nam je pred koprskim sodiščem povedal, da mora v Španijo zaradi urejanja družinskih zadev.

PU Koper
Pred šestimi leti so v zabojniku, ki je v koprsko pristanišče z ladjo priplul iz Irana, na paletah z vrečami lepila za keramiko odkrili vreče s heroinom.

Naročnika tovora že dolgo ni na sodišče

Na sodišče že dolgo ni bilo Aleksandra Vettorazzija, naročnika tovora lepila, med katerim so konec aprila 2018 v koprskem pristanišču odkrili 25 vreč s heroinom. Ko so ga kriminalisti maja 2019 med sklepno akcijo iskali na domačem naslovu, ga tam ni bilo. Na sodišču se je sam oglasil nekaj mesecev kasneje. Ko je njemu ter soobtoženima Arisu Alibašiću in Gregorju Setnikarju pred skoraj tremi leti sodišče med prvim sojenjem odpravilo pripor, so se za njim izgubile vse sledi.

Alibašić in Setnikar sta se nato vsakič, ko se je sojenje začelo znova, pojavila na sodišču, kasneje pa se je obravnava nadaljevala brez njih. S Kočanom sta se po daljšem času na sodišču srečala pred dvema letoma, ko je bil predviden začetek sojenja vsem štirim. Sojenje se je nato ob raznih zapletih nadaljevalo brez Vettorazzija, Setnikarja in Alibašića, zdaj pa tudi brez Kočana.

Odvetnik ne sme postavljati vprašanj

Na vrsti so bila zaslišanja nekaterih koprskih kriminalistov, ki so sodelovali pri prekladanju vreč s heroinom v koprskem pristanišču. Ker so jih na sojenju že zaslišali, ko med obtoženimi še ni bilo Kočana, je predsednik senata, sodnik Matevž Gros, njihova pričanja najprej prebral. Zanje pa nato dodatnih vprašanj ni bilo. Le odvetnik Franc Rojko, ki po uradni dolžnosti zagovarja Kočana, je dodal, da vprašanj glede na izrecno zahtevo obtoženega ne bo postavljal. Odvetnik je že pred časom predlagal, naj ga zaradi porušenega zaupanja z obtoženim razrešijo, a predsednica sodišča temu ni ugodila. Kot kaže, pa je Kočan našel drugega odvetnika in sodišče prosil, da mu odobri brezplačno pravno pomoč. Odvetnik je sodišču že poslal prošnjo, da obravnavo preložijo, a ga niso uslišali.

Lepo bi zaslužili

PU Koper
Analiza je pokazala, da je bil v 25 vrečah namesto lepila izredno čist heroin.

Člani združbe bi s prodajo zaslužili od 31 do 63 milijonov evrov. Zabojnik so iz Kopra odpeljali v skladišče družbe Sarai na Škofljici, kamor so po obtožnici po heroin (ki so ga kriminalisti že vzeli iz zabojnika) prišli Enis Kočan, Aris Alibašić in Gregor Setnikar. Najprej so celo sklepali, da je nekdo heroin ukradel.

Kriminalisti so že na prejšnjih obravnavah pojasnjevali, kako so v Luki Koper prekladali vreče. Tiste, v katerih je bil heroin, so bile drugačne od tistih z lepilom. Bile so tudi lažje. Eden od kriminalistov je povedal, da je smrdelo po kislem, zaznal je značilen vonj heroina. Forenzični tehniki so vreče stehtali in s hitrimi testi analizirali snov. Nato so jih naložili v kombi in prepeljali v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer so opravili podrobne analize.

Tam so ugotovili, da je bil v vrečah izredno čist heroin. Podrobnosti se kriminalisti niso spomnili. Odvetnike je na prejšnjih obravnavah zanimalo, kdo jih je na praznični dan sploh poklical in jih poslal v Luko. Eden med njimi se je spomnil, da je sodeloval tudi pri prekladanju vreč z lepilom iz drugega zabojnika, vendar v njem niso našli droge.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo v začetku junija, obravnave so razpisane vse do sodnih počitnic 2027.