Sojenje

Očim umrle deklice Arine ne priznava krivde

G.G./STA
3. 2. 2017, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na kranjskem okrožnem sodišču je bil na sporedu predobravnalni narok za obtoženo mamo in očima domnevno trpinčene deklice Arine.

Pred sodnico je stopil obtoženi 33-letni Mirzan Jakupi in se izjasnil, da se ne počuti krivega. "Ne vidim, da bi storil karkoli napačnega," je izjavil sodnici Mileni Turuk in prosil sodišče, naj se "v zadevo poglobi in ji pride do dna".

Mati preminule deklice Sanda Alibabić se je opravičila zaradi slabega zdravstvenega stanja. Po neuradnih podatkih naj bi bila sicer Alibabićeva visoko noseča. Sojenje pa naj bi sicer steklo šele, ko bo opravljen predobravnavni narok tudi za Alibabićevo.

Prepovedano fotografiranje na obravnavi

Današnji predobravnavni narok je potekal pod strogimi varnostnimi ukrepi, obtoženega pa so pravosodni policisti in varnostniki na sodišče privedli skozi zadnja vrata sodišča. Zaradi narave kaznivega dejanja in zaradi varstva pravice do družinskega življenja, ki se nanaša na ostale otroke obtoženih, je vrhovno sodišče prepovedalo tudi slikanje ali fotografiranje obravnave.

Deklica žrtev surovega ravnanja in nasilja?

Tožilstvo obtoženima očita surovo ravnanje in povzročitev lažjih, hudih in posebno hudih telesnih poškodb.
Glede na vloženo obtožnico je bila dveletna deklica dlje časa žrtev surovega ravnanja in nasilja, o čemer tako oče otroka kot jeseniški center za socialno delo nista vedela ničesar. Deklica je po razvezi staršev živela z mamo in njenim novim partnerjem, tri starejše sestre pa so ostale pri očetu.

Eden od osumljencev je 2. julija lani sam obvestil reševalce, da je življenje deklice ogroženo. Z reševalnim vozilom so jo odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice in zaradi hudih poškodb s helikopterjem nato naprej v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer je zaradi poškodb 4. julija umrla.