Svet

Berlin zveznim deželam obljubil občutno več pomoči za begunce

STA/J.P.
24. 9. 2015, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nemška zvezna vlada bo svojim deželam pri soočanju z rekordnim prihodom beguncev pomagala občutno bolj kot doslej, je kanclerka Angela Merkel danes obljubila predsednikom vlad 16 nemških zveznih dežel. Berlin bo tako podvojil vsoto, namenjeno deželam za nastanitev in prehrano beguncev, ki bo tako narasla na dve milijardi evrov.

Reuters

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bil danes sprejet kompromis, po katerem bo zvezna vlada deželam za vsakega begunca, ki ga bodo te sprejele, zagotovila 670 evrov mesečno. S tem je rešen več tednov trajajoč spor glede kritja stroškov, ki jih prinaša rekorden naval beguncev. V Nemčijo naj bi jih letos prišlo nekje med 800.000 in milijonom, na Bavarskem so jih na primer samo v prvih treh tednih septembra našteli več kot 135.000.

Zvezna vlada je sicer letos za oskrbo in namestitev beguncev doslej namenila milijardo evrov ter za prihodnje leto obljubila tri milijarde. Sedaj je pristala, da letošnjo vsoto podvoji na dve milijardi evrov, vsoto za leto 2016 pa poveča na štiri milijarde, so po poročanju dpa pojasnili v Berlinu.

Na današnjem srečanju naj bi po napovedih razpravljali tudi o spremembah nemške zakonodaje o azilu, s katerimi naj bi se med drugim drastično zmanjšala socialna pomoč prosilcem za azil ter podaljšalo obdobje, ko se jih sme zadrževati v začasnih sprejemnih centrih. Albanija, Kosovo in Črna gora naj bi bili dodani na seznam t.i. varnih držav.

Poleg tega naj bi novi vodja urada za begunce in migrante Frank-Jürgen Weise predstavil načrte o tem, kako namerava pospešiti birokratske postopke in čim prej odločiti glede več kot 275.000 odprtih prošenj za azil.

Kanclerka je sicer po sredinem vrhu EU, posvečenem soočenju z begunsko krizo, in pred srečanjem z ministrskimi predsedniki dežel danes tudi nagovorila bundestag.

Kot je poudarila, sedanja begunska kriza terja "nacionalen, evropski in globalni napor" ter human pristop tako Nemčije kot celotne EU. "To, kako se bomo soočili s sedanjo krizo, bo naš kontinent zaznamovalo še dolgo v prihodnost," je poudarila.

Med drugim je izpostavila, da prerazporeditev beguncev po EU, o kateri so v torek dosegli dogovor notranji ministri EU, ne bi smela biti enkratno dejanje, temveč je treba dogovoriti bolj trajno ureditev. "Zdaj smo videli prvi korak, a še nismo pri koncu, kamor moramo priti," je poudarila.