Slovenija

Menedžerji dokaj zadovoljni s stanjem slovenskega gospodarstva

STA/J.P.
24. 9. 2015, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Združenju Manager so dokaj zadovoljni s stanjem slovenskega gospodarstva. To v zadnjih letih ponovno raste, kar je pogoj za karkoli drugega, poleg tega pa k rasti največ prispevata izvoz in industrijska proizvodnja, je ob robu odprtja Managerskega kongresa v Portorožu povedal predsednik združenja Aleksander Zalaznik.

sta

"Zelo dobro je, da je rast nastala zaradi dobrega dela izvoznikov in industrijske proizvodnje, ker to pomeni, da je realna. Pomeni, da smo se Slovenci vrnili k delu in rast ne izhaja iz finančnih produktov," je pojasnil Zalaznik.

V slovenski gospodarski prostor je po njegovem mnenju treba vnesti optimizem in vizijo, ker je to osnova za uspešno vodenje podjetij. "Tudi to se nam razvija precej dobro," je še dodal.

V združenju, ki Managerski kongres organizira, vlado hvalijo, ker je dosegla politično umiritev, poleg tega pa želi z ukrepi v prihodnjem letu okrepiti konkurenčnost in gospodarsko rast. Vseeno pa poudarjajo, da so davki na plače bistveno previsoki.

"Želeli bi, da bi imeli ljudje v Sloveniji višje neto plače, ampak gospodarstvo ne prenese povečanja plač. Edina pot je, da najdemo pot, kako znižati davke. Prepričani smo, da bi z znižanjem davkom med slovenske ljudi prišlo toliko optimizma, da bi povečalo domačo porabo in naložbe, s tem pa bi se v državno blagajno steklo tudi več denarja, kot danes," je prepričan Zalaznik.

"Kot Združenje Manager od vlade ne pričakujemo veliko, pričakujemo pa zmanjšanje obremenitve plač, da omogoči reinvestiranje dobička, da nadaljuje z začeto privatizacijo in z gospodarsko diplomacijo - zanjo je treba reči, da jo opravlja zelo dobro," je še povzel.

Sicer so na novinarski konferenci predstavili tudi Belo knjigo za konkurenčnost, ki jo pripravljajo v sodelovanju s tujimi zbornicami v Sloveniji, združenjem nadzornikov, medijem v angleškem jeziku The Slovenia Times in Inštitutom za ekonomsko raziskovanje.

"Za to smo se odločili, ker smo ugotovili, da morda nima smisla, da vsak od nas pripravlja svoje dokumente in se o njih potem pogovarja z vlado , ter da bi bilo bolj koristno, da nastopimo skupaj in poskusimo ponuditi roko sodelovanja vladi in ministrstvom," je pojasnila izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc.

"Vsakršne ideje in želje po socialni državi, po dobrem zdravstvu, šolstvu in kulturi na visoki ravni, so povsem brezpredmetne, če tega ne moreš financirati. Financira pa to lahko samo gospodarstvo ali zadolževanje. Za slednje smo videli, kam nas je pripeljalo," je še dodala.

Prvi mož Gorenja Franjo Bobinac, ki letos predseduje programskemu odboru kongresa, pa je še poudaril, da je za Slovenijo nujna vpetost v mednarodne tokove, saj nimamo dovolj velikega domačega trga.

Kot je zapisano na spletni strani Združenja Manager, je kongres eno najmočnejših poslovnih srečanj v Sloveniji. Dvodnevni kongres ob aktualni strokovni vsebini nudi priložnost za druženje in poslovno mreženje. Udeležuje se ga več kot 250 menedžerk in menedžerjev.