Svet

Bruselj v luči afere Volkswagen pozval članice k preiskavam testov izpustov

STA/J.P.
24. 9. 2015, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Evropska komisija je danes v luči afere Volkswagen članice EU pozvala, naj sprožijo nacionalne preiskave, ali vozila spoštujejo evropska pravila o izpustih škodljivih plinov. Pri tem je komisarka za notranji trg, industrijo in podjetništvo Elzbieta Bienkowska zatrdila, da v Bruslju prevar ne bodo trpeli.

flickr

"Naše sporočilo je jasno: Ničelna toleranca pri prevarah in popolno spoštovanje pravil EU. Potrebujemo popolno transparentnost in strogo testiranje škodljivih izpustov," je v izjavi za javnost zapisala Bienkowska.

Komisarka želi, da bi o škandalu, ki je zatresel Volkswagen in vnaša nelagodje v celotno nemško in celo evropsko avtomobilsko industrijo, na srečanju 1. oktobra razpravljali ministri EU, pristojni za področje konkurenčnosti.

Temeljito preiskavo je že napovedala Francija. Pristojni organi bodo po besedah okoljske ministrice Segolene Royal z nenapovedanimi testi na okoli 100 naključno izbranih modelih vozil na francoskem trgu preskusili, ali ti spoštujejo pravila glede izpustov.

Do dogovora o teh testih je prišlo po pogovoru s predstavniki avtomobilskih družb, ki so dejavne na francoskem trgu. Ti naj bi sami predlagali tovrstno neodvisno testiranje, da bi s tem popravili zamajan ugled evropske avtomobilske industrije.

Preiskave so že sprožili v Italiji in Nemčiji, kjer je prometni minister Alexander Dobrindt že povedal, da tudi v Evropi po cestah vozijo vozila s sporno programsko opremo, ki omogoča manipulacije s testi škodljivih izpustov. V ZDA, kjer je prav tovrstna preiskava odkrila goljufije Volkswagna pri testih dizelskih motorjev, pa se primer počasi že seli na sodišča.

Škoda za Volkswagen bo gotovo velika. Koncern iz Wolfsburga je že utrpel velikanski padec tržne vrednosti, samo v ZDA pa naj bi ga tožbe in odškodnine stale vsaj 18 milijard dolarjev (okoli 16 milijard evrov). Volkswagen je za namene odškodnin in drugih stroškov za zdaj rezerviral 6,5 milijarde evrov, kar bo negativno vplivalo na njegove poslovne izide. Z znižanjem bonitetne ocene koncerna sta medtem že zagrozili agenciji Fitch in Standard & Poor's.

Afera je že odnesla prvega moža Volkswagna Martina Winterkorna, po neuradnih informacijah pa se morata posloviti tudi član uprave Porscheja, pristojen za raziskave, Wolfgang Hatz ter član uprave za tehnični razvoj pri Audiju Ulrich Hackenberg. V petek naj bi nadzorni svet Volkswagna imenoval novega prvega moža družbe, ki bo gasil nastali požar. Po pisanju časnika Handelsblatt naj bi Winterkorna nasledil prvi mož Porscheja Matthias Müller.