Svet

Minister za tragedijo v Meki okrivil nedisciplinirane romarje

STA
24. 9. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Savdski minister za zdravje Haled al Falih je za tragično prerivanje med hadžem v Meki, kjer je po zadnjih podatkih umrlo 717 ljudi, 805 je bilo poškodovanih, okrivil nedisciplinirane romarje. Po njegovih besedah se nesreča ne bi zgodila, če bi romarji upoštevali navodila.

Twitter

Kot je dejal za eno savdskih televizij, številni romarji niso upoštevali navodil, ki so jih izdale oblasti, kar je po njegovih besedah glavni razlog za nesrečo. "Če bi romarji upoštevali navodila, bi se lahko tovrstni nesreči izognili," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nesreča se je zgodila v Mini blizu Meke ob prvem dnevu ejd al adhe oziroma kurban bajrama. Romarji so se odpravili v Mino, kjer so s kamenjem obmetavali enega od treh stebrov, ki predstavljajo satana. Simbolično kamenjanje hudiča zaznamuje zadnji dan hadža.

Tradicionalnega romanja v Meko se letos udeležuje okoli dva milijona muslimanov z vsega sveta. Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.