Slovenija

Ne počutimo se dovolj varnih

P.K.
24. 9. 2015, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Odkar so leta 2007 v Kobaridu izgubili svojo policijsko postajo, opažajo, da to nekateri znajo izkoristiti.

STA

Svoj obisk Kobarida začnemo z anketo, ki jo naslonimo na ugotovitve domačinov, ki pravijo, da se stopnja kriminalitete, odkar tam ni več policijske postaje, viša. Svoja mnenja o tem zaskrbljeni delijo na družabnih omrežjih svetovnega spleta, kjer, kot navajajo, potihem upajo, da bo v vsem, kar rečejo, kdo prepoznal potrebo po vrnitvi policije ali vsaj drugačni organizaciji dela v pisarnah mož v modrem v bližnji okolici, ki pokrivajo tudi njihov teren.

Slabši položaj

Tako Iva F. meni, da je, odkar v Kobaridu ni več policije, vse v razsulu: »Rekla bi, da možje postave morajo biti v Kobaridu, saj preden v ta konec pridejo policisti iz okolice, lahko oropajo že celo mesto.« V debato se vključi tudi Beno G., ki se z Ivo strinja in doda, da ukinjanje enot pomeni še en žebelj v krsto varnosti.

In nič kaj drugačno ni mnenje na ulicah mesta. »Pravzaprav se počutimo ranljive. Vedno bolj. Kot da naša varnost nič ne pomeni. Morda država varčuje na ta račun, vendar ali ni cena, ki jo za to plačamo mi, previsoka?« se na glas sprašuje mimoidoči domačin. Vsi vprašani občani si želijo, da bi bila policija ali še bolj prisotna ali da bi se možje, ki bi skrbeli za red in mir ter varnost, pravzaprav vrnili v Kobarid.

Varnost ne trpi

Kobaridčani se neradi izpostavljajo, a vseeno na glas povedo, da bo treba nekaj ukreniti, saj se zdi, kot da bi roparji, prevaranti in drugi nepridipravi vedeli, da zadnjih osem let tam policije več ni, saj napadajo in plenijo domove. Župan tamkajšnje občine Robert Kavčič sicer pravi, da redno spremljajo poročila policije in tako tudi statistiko tam zagrešenih dejanj, a ta ne kaže povečanja števila primerov.

»Seveda bi bil bolj zadovoljen, če bi imeli postajo policije v Kobaridu, a smo morali spremembo sprejeti in se prilagoditi. Našo občino pokrivajo policisti iz Bovca in z njimi dobro sodelujemo,« pojasni Kavčič. Dodaja, da na občinskem svetu vsako leto obravnavajo problematiko s področij prometa, vlomov, tatvin, droge in vandalizma. Z vodstvom bovške policije na podlagi tega sprejemajo tudi ukrepe. Ocenjuje, da varnost tu ne trpi. A občani še vedno menijo, da bo glede njihovih občutkov treba nekaj ukreniti in da ni vse v statistiki.