Slovenija

Policija na območju Brežic pri nezakonitem prehodu meje do zjutraj prijela več kot 1100 prebežnikov

STA/M.J.
19. 9. 2015, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Policija je pri nezakonitem prehodu državne meje na območju policijske postaje Brežice v petek do polnoči prijela približno 1150 tujcev, do zjutraj pa še 35. V določenih primerih so jih popisali v brežiškem sprejemnem centru, nekatere pa so odpeljali v druge centre po državi. V Rigoncah, kjer se je včeraj nabralo več sto prebežnikov, je mirno.

STA

Predstavnica Policijske uprave (PU) Novo mesto Alenka Drenik je za STA povedala, da popis oz. registracija prijetih tujcev še poteka.

Na hrvaški strani manjšega mejnega prehoda Rigonce pri Dobovi, kjer je v petek obtičalo večje število prebežnikov, zoper enega protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki skušal prebiti kordon policistov, pa je policija uporabila plinski razpršilec, vztraja še približno 40 prebežnikov.

Policisti domnevajo, da so drugi verjetno prenočili kje v bližini meje na hrvaški strani. Več sto tujcev pa se je nabralo na hrvaški strani mednarodnega mejnega prehoda Obrežje.

V brežiškem sprejemnem centru je bilo zjutraj 119 prebežnikov, ki čakajo na postopek vračanja. Ostale tujce so prepeljali v sprejemne centre po državi, kjer potekajo postopki evidentiranja, in v Center za tujce v Postojni.

V Celju so na primer ponoči v prostorih Srednje ekonomske šole na podlagi odločb o namestitvi omogočili namestitev 200 migrantom. Večinoma gre za državljane Sirije in Afganistana, ki so jih v Celje prepeljali s štirimi avtobusi, je zapisano na spletni strani Policije.

Ponoči okoli 1. ure so v Gornjo Radgono v nastanitveni center na Sejmišče štirje avtobusi iz Brežic prepeljali 198 prebežnikov. Pretežno naj bi šlo za družine z otroki, državljane Sirije. Kot so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota, v centru potekata nastanitev in najava za vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama, saj nihče od tujcev ni zaprosil za mednarodno zaščito. Predvidoma je v pripravi še več tujcev za prevoz v Gornjo Radgono, navajajo na omenjeni policijski upravi.

V Črni les pri Lenartu pa so prepeljali okoli 150 migrantov.

Drugega posebnega dogajanja ponoči ni bilo, posebnosti ni bilo ponoči tudi na zeleni meji, ki jo predvsem s pomočjo termovizije policija po lastni oceni dobro obvladuje. Promet na dolenjski avtocesti je bil, zaradi ljudi, ki so hodili po cesti in ob njej, pri priključku Obrežje proti tamkajšnjemu mejnemu prehodu kratek čas oviran, avtocestni promet pa policisti sproti prilagajo varnostnim razmeram. Na mejnem prehodu Obrežje je na vstopu v Slovenijo promet zaprt za tovorna vozila.

Po podatkih policije ostaja mednarodni železniški promet na mejnem prehodu Dobova danes do predvidoma 18. ure zaprt.

Na novomeški PU so tudi zgodaj zjutraj pojasnili uporabo plinskega razpršilca, ki so ga v petek zvečer uporabili zoper posameznika na mejnem prehodu Rigonce.

Kot so zapisali, je eden izmed policistov uporabil plinski razpršilec zoper protestnika, ki je v skupini z drugimi protestniki skušal prebiti kordon policistov. Skupina je stopnjevala nasilje nad policisti in vanje metala palice in plastenke. Posamezni protestniki so z vso silo policiste odrivali in nasilje usmerili v enega izmed policistov, zato je ta zoper enega nasilnega protestnika uporabil plinski razpršilec.

Na novomeški PU pojasnjujejo, da uporabo prisilnih sredstev ureja pravilnik, ki natančno opredeljuje, kdaj sme policist uporabiti tovrstno prisilno sredstvo. Po podatkih policistov ob uporabi prisilnih sredstev ni bil nihče poškodovan. Plinski razpršilec pa nikakor niso uporabili zoper skupino oseb ali tujce, ampak zoper posameznika, ki je kršil javni red in mir, so še pojasnil na novomeški PU.