Svet

Japonska potrdila zgodovinske spremembe varnostne zakonodaje

sta/mv
18. 9. 2015, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po spodnjem domu japonskega parlamenta je tudi zgornji potrdil sporno spremembo varnostne zakonodaje. Te prvič po drugi svetovni vojni omogočajo japonski vojski posredovanje v tujini. Nasprotniki zakonodaje poudarjajo, da je s tem konec 70-letne pacifistične politike Japonske.

Arhiv Svet24

Glasovanje je bilo izvedeno z večurno zamudo, saj je opozicija poskušala na vse načine preprečiti uzakonitev sprememb. Pred poslopjem parlamenta so v zadnjem poskusu, da bi to preprečili, potekali tudi protesti, poroča britanski BBC.

A vlada ima večino v obeh domovih parlamenta, zaradi česar je opozicija na koncu ostala brez vzvodov za preprečitev sprejetja zakonodaje. V zgornjem domu je za zakonodajo glasovalo 148 poslancev, proti pa 90.

O zakonodaji so japonski poslanci po poročanju japonskih medijev razpravljali vsega skupaj več kot 200 ur, njena potrditev pa predstavlja izpolnitev ene pomembnejših nalog, ki si jih je zadal premier Shinzo Abe. PO navedbah vlade so spremembe v obrambni politiki države nujne, da bi se lahko soočili z novimi vojaškimi izzivi.

Med glavnimi spremembami, ki jih bo omogočila nova zakonodaja, je možnost t. i. kolektivne obrambe, po kateri se japonski vojaki lahko borijo v tujini, da bi zaščitili svoje zaveznike, čeprav Japonska ni neposredno ogrožena.

Nasprotniki zakonodaje poudarjajo, da je s tem konec 70-letne pacifistične politike Japonske in da bo država poslej sodelovala v vojnah po svetu pod vodstvom ZDA. Zagovorniki medtem izpostavljajo, da bo letvica za sodelovanje v vojaških operacijah v tujini še vedno postavljena precej višje kot pri ostalih državah.