Slovenija

Prosim, peljite me čez mejo- begunci ne želijo ostati v Sloveniji

Janja Ambrožič
19. 9. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Z vlakom je v četrtek v Slovenijo prispelo 150 migrantov, vse so iz Dobove prepeljali v Postojno, včeraj do druge ure popoldne so jih v brežiškem sprejemnem centru zabeležili še 251.

Janja Ambrožič

V brežiški sprejemni center so odpeljali vse tiste, ki so jih ujeli med ilegalnim vstopom v državo v Posavju. Večinoma gre za državljane Sirije, Iraka in Afganistana, policisti so jih največ prijeli v bližini mejnih prehodov Obrežje in Rigonce. Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da nihče od njih ni zaprosil za mednarodno zaščito v Sloveniji.

V sprejemnem centru je bilo ob našem obisku mirno, na vsakih nekaj minut je pripeljal policijski kombi s prebežniki, ki so jih policisti pospremili na dobro varovano območje, kamor novinarjem niso dovolili, a si je sedma sila vendarle izborila prostor ob ograji.

ŽELIJO V NEMČIJO, AVSTRIJO

»Zakaj nas Slovenija ovira na poti do cilja?« so v mikrofone spraševali nekateri od njih, drugi so pripovedovali, kako se je na pot v lepšo prihodnost odpravila vsa njihova družina, najbolj utrujeni so počivali.

Janja Ambrožič

Tam je bilo veliko prostovoljcev, od civilne zaščite, Rdečega križa do Karitasa, celo skavti so prišli pomagat pri postavljanju šotorov. Komunalni delavci so napeljali vodo, in kot je povedal direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič, bodo poskrbeli tudi za odpadke. Petkov dopoldan je tako minil relativno mirno, a vsi so čakali, kaj jim bosta prinesla večer in noč.

Janja Ambrožič

PRI MEJI ŠOTORIŠČE

Na železniški postaji v Dobovi je bilo mirno, saj so mednarodni potniški promet začasno ustavili. Vožnjo proti bližnjemu mejnemu prehodu Rigonce je občasno zmotil le ropot policijskega helikopterja.

Na meji nobene gneče, le skupina policistov, ki je na mostu med Slovenijo in Hrvaško oprezala za ilegalci. Zakaj ravno tam, je postalo jasno ob prihodu na hrvaško stran. Kakšnih sto metrov stran je bilo okoli 50 beguncev. Prav vsak od njih je bil prepričan, da bo prišel v Slovenijo in naprej. Zanje je skrbela humanitarna organizacija Remar. Pristopi urejen Afganistanec in vpraša: »Me peljete čez mejo?« Presenečenje. Še večje presenečenje pa nekaj minut pozneje na avtocestnem priključku na Čatežu ob Savi, kjer je štopal nekdo, ki ni mogel (in morda niti ni hotel) prikriti, da je begunec.

Janja Ambrožič