Črna kronika

Priznal in se pokesal

J.A.
24. 9. 2015, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Za 32-letnega Stražana Ivana Dukanovića s sojenja v Trebnjem bi lahko rekli, da je pošten tat, saj je na prvem naroku, ko so mu očitali kar štiri tatvine, takoj priznal, da je kriv.

J. A.

Brez pripomb je obtoženi Dukanović, ki se je na sodišču izrekel za Hrvata, sprejel izrečeno kazen, ki mu jo je naložila sodnica Tadeja Predanič – eno leto in sedem mesecev zapora.
»Ne bom lagal in se izgovarjal, vse tatvine sem storil in jih obžalujem. Zdaj, ko sem v novomeškem zaporu, sem začel delati, tudi ko me bodo premestili v zapor na Dob, bom čas izkoristil za dober namen, izobraževal se bom. Ko bom prišel na prostost, bom bolj pameten,« je rekel brezposelni specialni povratnik. Dukanović je bil namreč v preteklosti že večkrat obsojen zaradi tatvin. Trenutno je na prestajanju enoletne kazni zapora, zoper njega pa se na okrajnem sodišču v Novem mestu vodi še en postopek.

UKRADEL RAČUNALNIK …
Prvo kaznivo dejanje je storil s krajo prenosnega računalnika in miške v trgovini Mobystyle v Novem mestu. Kot je povedal višji državni tožilec Srečko Hočevar, je konec lanskega leta razbil steklo prodajalne in odnesel navedena predmeta, s čimer je podjetje oškodoval za 600 evrov, računalnik je trgovina dobila nazaj.
Nekaj dni prej je iz Dijaškega doma Novo mesto odnesel LCD-televizor z nosilcem in povzročil za 485 evrov škode, sredi novembra 2014 pa je v Straži občanki vzel 90 evrov in bundo, s čimer jo je oškodoval za 140 evrov.

… IN VLOMIL
Na sodišču se je znašel še zaradi ene tatvine, ta se je zgodila v hiši v Novem mestu. »Vlomil je tako, da je razbil okno kopalnice in iz objekta odnesel prenosni računalnik, pet zlatih prstanov, dve verižici in usnjeno denarnico. Občanu je naredil za 1500 evrov škode,« je našteval tožilec in omenil, da so kriminalisti na kraju tatvine našli Dukanovićeve sledi. Tožilčeve navedbe so potrdili tudi v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.

MILEJŠA KAZEN
Pravzaprav se je obtožencu združitev postopkov za očitana kazniva dejanja splačala, kajti tožilstvo je za krajo prenosnika v trgovini predlagalo sedem mesecev zapora, za tatvino v Straži in dijaškem domu po dva meseca in za tatvino prenosnika, zlatnine in denarnice v Novem mestu deset mesecev zapora.

Ker so bili postopki združeni in je sodnica izrekla enotno kazen, ki po zakonu ne sme doseči seštevka posameznih kazni, si je v tem primeru Ivan Dukanović življenje za zapahi skrajšal za dva meseca.

BREZ PRIHODKOV
Ker nima prihodkov, ga je sodnica oprostila plačila sodnih stroškov, bo pa kljub temu moral za svoje grehe nekaj plačati, in to ravno toliko, kot je naredil škode: Dijaškemu domu Novo mesto 489 evrov, 1640 evrov pa v proračun, ta znesek namreč ustreza škodi, ki jo je povzročil še dvema oškodovancema, ki nista priglasila premoženjskopravnega zahtevka.