Otroška srčna kirurgija

Megličeva: Novinarji zlorabljajo starše bolnih otrok

T.L./STA
8. 11. 2017, 21.06
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 21.08
Deli članek:

Vodilni v UKC Ljubljana so za stanju na področju otroške srčne kirurgije našli krivca: medije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na odboru DZ za zdravstvo so danes znova razpravljali o stanju na področju otroške srčne kirurgije. Medtem ko so predstavniki UKC za afere s prstom pokazali na novinarje, pa so člani odbora opozorili, da so vse afere prišle iz UKC in so najverjetneje posledica slabih medsebojnih odnosov.

Strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer je na seji odbora poudarila, da so otroci njihova prva skrb. Primeri neustreznega zdravljenja so se po njenih zagotovilih zgodili v preteklosti, letos pa da ni bilo v otroški srčni kirurgiji nobenega zapleta ali spodrsljaja.

Po njenem mnenju je bilo poročilo o varnostni analizi smrti 37 dni starega dojenčka iz leta 2015, ki je v medije prišlo konec avgusta, del medijskega gibanja, "ker so morali preusmeriti pozornost drugam in prikazati, da so razmere na pediatriji katastrofalne". Pravi razlog za te zgodbe pa vidi v borbah dveh sil, novih in starih na programu.

Generalni direktor UKC Andraž Kopač je dodal, da podatki o smrtnosti v programu otroške srčne kirurgije kažejo na to, da se stanje v programu izboljšuje.

Tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič je s prstom pokazala na novinarje, češ da zlorabljajo starše, ki pred kamero govorijo o svoji stiski zaradi bolezni otroka. Priznala je, da so bile storjene napake in da je bilo slabo medsebojno razumevanje zaradi pomanjkanja zdravnikov. "A pod medijskim pogromom je izredno težko delati. Vse to, kar se v medijih odvija proti nam, neposredno škoduje zdravljenju otrok in ovira naše delo v izboljševanju razmer".

Poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je tudi predlagal sklic seje, je ob tem vprašal, ali je problem medijsko poročanje o nepravilnostih na pediatriji ali so problem nepravilnosti. Sicer pa Vrtovec meni, da je za stanje na otroški kardiologiji kriva ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je imenovala svet UKC in vodstvo.

Tudi poslanec SDS Marjan Pojbič meni, da mediji niso krivi za škodo v slovenskem zdravstvu, pač pa težava to, da se v zdravstvu želijo nepravilnosti skriti.

Poslanec SMC Jani Möderdorfer je dejal, naj se vodstvo UKC ne izgovarja na novinarje. "Ta duh, ki je ušel iz skrinjice, ste ustvarili vi na pediatriji. Vodstvo UKC pa se ni znalo odzvati in je še prililo olje na ogenj," je dodal in izrazil prepričanje, da niti svet UKC ni opravil svoje naloge.

Poslanka Alenka Bratušek pa je opozorila, da je razmere v zdravstvu odgovorna vlada. To, da zdravniki razpravljajo preko medijev o napačnih zdravljenjih in diagnozah, se ne bi smelo dogajati, pač pa bi morali to rešiti za zaprtimi vrati znotraj UKC.

Poslanec DeSUS in predsednik odbora Tomaž Gantar je prepričan, da je treba v ta problem "ostro zarezati, ga prekiniti in začeti delati drugače". Opozoril je, da je kot minister za zdravje poslušal enaka zagotovila od tedanjega vodstva UKC, da je s programom otroške kardiologije vse v redu, pa danes vidimo, da temu ni tako.

Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič je bilo ministrstvo za zdravje predolgo potrpežljivo, zato je del odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji tudi na ministrstvu. Izjavo Pfeiferjeve o boju med starim in novim vodstvom pa je označila za neprimerno.

Izplen? Novo poročilo o razmerah

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je dejala, da se ministrstvo ne otepa odgovornosti, ukrepa pa v skladu s svojimi pristojnostmi.

Odbor je danes sprejel sklep, s katerim ministrstvu za zdravje predlaga, naj v enem mesecu poroča o ukrepih za ureditev razmer v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana.