Ljubiteljica živali

Bilbi življenje lepšata Muri in Ela

Teja Pelko
8. 11. 2017, 21.00
Deli članek:

Glasbenica in igralka obožuje živali. Kot otrok je imela akvarijske ribice, za kratek čas mucko, dve beli papigi, paličnjake, nimfi in pritlikavega zajčka. Zdaj pa umetnici življenje bogatita muca Muri in psička Ela.

Osebni arhiv
Bilbi s svojo Eli, za katero pravi, da včasih poje tudi kot Ella Fitzgerald.

»Muri se je naši družini pridružila pred sedmimi leti. Bila je mladiček, ki se je potikal po preddverju naše stanovanjske stavbe. Vsi smo ji nosili mleko in hrano, nekega dne pa je primijavkala pred naša vrata in ni šlo drugače, kot da postane naša. Velika je bila za mojo dlan in najraje je sedela v embalaži mobilnega telefona. Poimenovali smo jo Muri, saj smo mislili, da je fantek, Muri pa je zame eno najlepših mačjih imen, saj imam še zmeraj rada pravljični lik Mačka Murija. Ko smo ugotovili, da je punčka, pa smo rekli, da je Muriela, skrajšano Muri,« nam je razkrila Bilbi.

Elo je leto dni po Muri opazila na Bolhi. Stara je bila eno leto. Oddajali so jo zaradi »pomanjkanja časa«. »Ko sem jo videla na fotografiji, sem vedela, da je to pes, ki čaka name, in od takrat je moja zvesta sopotnica.« Na začetku je družini sicer povzročala hude skrbi, ker je velikokrat pobegnila od doma. »To je sicer tipična lastnost svobodoljubih haskijev. Po mnogih kilometrih teka se je sicer vedno vrnila, ampak vsi smo trepetali od strahu zanjo. Drugače pa je tudi zelo spretna lovka in ima na vesti žal že zelo veliko mišk. V tej kategoriji je veliko bolj spretna kot Muri. Zdaj, po tretjem letu je sicer postala zelo vzorna, kajti haskiji znajo biti trmasti. So zelo pametni, vendar hkrati zelo svojeglavi svobodnjaki,« opaža Bilbi.

Tudi Muri je po umetničnih besedah zelo svojeglava in potrebuje veliko mačje svobode v naravi. Je namreč zelo samostojna in se pride samo pocrkljat ali spomnit, da je čas za večerjo. Ela po drugi strani potrebuje družbo, pa tudi ogromno gibanja, saj je zelo dinamičen pes, kar pa Bilbi nadvse ustreza, saj ji sprehodi z njo predstavljajo veliko sprostitev. »Najraje ima, če skupaj tečeva in če smo vsi na enem kupu – kot v krdelu,« razkriva umetnica.

Osebni arhiv
Muri med nadzorovanjem okolice.

Muri in Ela se sicer med sabo zelo dobro razumeta. »Neverjetno je, kako skupaj sodelujeta. Če na primer na mizi pozabimo kakšno hrano, se skupaj odtihotapita mimo nas naravnost v jedilnico. Muri gre na mizo, najprej vrže Eli hrano, potem pa še sama kaj poje. Sta pravi prijateljici in sodelavki,« pravi glasbenica, ki bi, če bi imela več časa in drugačen tempo življenja, zagotovo imela še kakšnega psa. Po snemanju videospota za Shanti shanti v mariborskem zavetišču bi najraje k sebi vzela kar vse glavne akterje iz spota, saj so ji vsi zelo prirasli k srcu.