Pomoč

Življenje družine Rajk je pretresljivejše od filma

Sabina Gosenca
8. 11. 2017, 20.40
Deli članek:

Družina Rajk živi težko življenje, ki ga za nameček greni razpadajoča hiša.

Mateja J. Potočnik
Rok Biček je življenje družine Rajk upodobil v filmu Družina.
Pomagajte!
Denar za družino zbirajo na TRR: SI56 0297 0025 9477 202, sklic: 00-903056, pripis: Pomagajmo družini Rajk, naslov OZRK Novo mesto, Ulica Slavka Gruma 54 a, 8000 Novo mesto.

Na OZRK Novo mesto so se povezali z Rokom Bičkom, novinarko Alenko Sivka, ki je o družini Rajk pisala v reviji Zarja, Občino Dolenjske Toplice, Gimnazijo Novo mesto, CSD Novo mesto in drugimi organizacijami ter sprožili obsežno humanitarno akcijo, s katero bi družini pomagali obnoviti hišo in ji zagotoviti psihosocialno pomoč. Kot so sporočili, bodo sredstva zbirali s prispevki od predvajanja filma Družina, z zbiranjem prostovoljnih prispevkov v času predvajanja filma in na poseben TRR, z dobrodelnim koncertom Gimnazije Novo mesto, licitacijo likovnih del, s prispevki posameznikov, podjetij, društev, organizacij ... Še posebej so dobrodošli podarjeni gradbeni in drugi materiali za obnovo, obrtniške storitve, strokovno znanje za nadzor in vodenje gradbenih del.

Življenje pretresljivejše od filma

Družina Rajk iz Podhoste pri Dolenjskih Toplicah je zaradi svoje drugačnosti posebna družina. Mama Alenka, pokojni oče Boris in sin Mitja so posebni, sin Matej bi lahko živel normalno življenje, če ga odraščanje v drugačni družini ne bi zaznamovalo in izločilo. Družina živi v več kot 200 let stari hiši, ki nezadržno propada. Režiser Rok Biček je družino spremljal, snemal in ji pomagal skoraj deset let. Tako je nastal impresiven in vznemirljiv dokumentarni film Družina.

Mateja J. Potočnik
Družina živi v več kot 200 let stari hiši, ki nezadržno propada.

Obnova je prevelik zalogaj

Lastniki hiše so vsi trije Rajkovi. Alenka je invalidska upokojenka, Mitja obiskuje VDC v Novem mestu, Matej že nekaj mesecev dela v TPV na Suhorju. Hiša je potrebna celovite obnove, a si je s svojimi prihodki ne morejo privoščiti. Z denarjem od filma in kreditom so zamenjali streho, za vse ostalo je zmanjkalo denarja. Hiša ni vzdrževana, tlaki, zidovi, vodovodna in električna napeljava so v razsulu, prav tako oprema. Tudi centralna kurjava ni priključena, čeprav so cevi napeljane in v kleti postavljena nova peč. Videti je, da si družina prizadeva za boljše življenjske razmere, a je celovita obnova, ocenjena na 41.657,18 evra, zanje prevelik zalogaj.