Nasilna zgodovina

Morilca bi lahko zaustavili, pa niso ...

T.L./STA
8. 11. 2017, 21.15
Posodobljeno: 8. 11. 2017, 21.59
Deli članek:

Vojska in policija zamudili več priložnost za zaustavitev teksaškega strelca še pred napadom. Posnetek pokola iz cerkve razkriva, da je žrtve streljal v glavo.

Profimedia
Na fotografiji Devin Patrick Kelley, ko je bil star 15 let.

Ameriška vojska in policija sta zamudili več priložnost za zaustavitev teksaškega strelca še pred nedeljskim napadom. Ameriške letalske sile niso posredovale informacije o tem, da je bil v psihiatrični bolnišnici, iz katere je za kratek čas celo pobegnil, policija v Teksasu pa ga ni prijela zaradi spolnega napada. Oboje bi bilo zadosten uraden razlog, da se mu prepreči nakup orožja, vendar bi lahko vseeno do orožja prišel na druge načine.

Žrtvam meril v glavo

Iz ZDA poročajo, da so si pristojni ogledali posnetek, ki je nastal v notranjosti cerkve v času Kelleyjevega pokola. New York Times, ki navaja izjavo enega od preiskovalcev, poroča, da je iz posnetka razvidno, da je morilec žrtve namerno ciljal in streljal v glavo.   

26-letni Devin Patrick Kelley, ki ga teksaška policija noče omenjati z imenom, je v nedeljo v cerkvi nedaleč od mesta San Antonio pobil 26 ljudi, kamor prištevajo tudi nerojenega otroka noseče vernice. Ameriški predsednik Donald Trump je menil, da bi bilo žrtev še več sto, če ga ne bi ustavila Američana z orožjem. Morilec se je zaletel z avtomobilom, ko je že končal pobijanje in sta ga lovila dva Teksašana. Po nesreči se je sam ustrelil.

Pred leti je bil zaposlen v letalskih silah, iz katerih so ga odpustili zaradi nasilja. Leta 2012 je pretepel svojo ženo in njenemu sinu razbil lobanjo, zaradi česar so ga zaprli v psihiatrično bolnišnico, iz katere je za kratek čas pobegnil, preden so ga ujeli. Zaradi nasilja je bil zaprt leto dni. Pred tem je imel disciplinske težave, ker je v vojaško bazo tihotapil orožje in grozil nadrejenim s smrtjo.

To se je dogajalo v Novi Mehiki, iz katere se je potem preselil v Teksas, kjer so ga leta 2013 preiskovali zaradi spolnega napada, vendar le kratek čas, dokler se ni preselil v Kolorado. V Teksasu sedaj znova odpirajo primer in ugotavljajo, ali so bili policisti površni, malomarni, leni, ali nesposobni. Kelley se je iz Kolorada spet preselil v Teksas, kjer je v nedeljo izvršil pokol.

Šel nad cerkev, ker je bil jezen na taščo?

Policija sedaj meni, da je bil jezen na taščo, ki ji je grozil. Tašča je občasno obiskovala baptistično cerkev v vasi Sutherland Springs, zato naj bi tam izvedel poboj. Tašče v času pokola ni bilo v cerkvi.

Letalske sile so priznale, da je bila narejena napaka, kajti potem, ko so ga zaprli v psihiatrično bolnišnico, bi morali zvezni policiji to prijaviti, saj bi ga uvrstili na seznam ljudi, ki jim je prepovedan nakup orožja. To pa velja le za uradne trgovine z orožjem, ki morajo preveriti ozadje kupca.

Kelley bi lahko orožje kupil preko interneta, na orožarskem sejmu, od zasebnika, od kriminalca, ali bi mu ga kupil kdo drug. Naloge mu niso niti najmanj otežili, saj so po pokolu v njegovem avtomobilu našli polavtomatsko puško in dve pištoli, vse pa je kupil po zakoniti poti.

Ko se v ZDA zgodi velika tragedija, ki nima zveze z orožjem, se sprejmejo ukrepi, da se kaj takšnega ne bi ponovilo. Ko gre za strelski napad, pa republikanci in nekateri demokrati skupaj z orožarskim lobijem poudarjajo potrebo po molitvi in misli na žrtve ter zavračajo vsako razpravo glede orožja. ZDA imajo sedaj predsednika, ki gre v drugo skrajnost in poudarja, da je potrebno še več orožja.