Krivolov

V slovenskih jamah lovijo Hitlerjeve brezokce

S.R.
4. 9. 2017, 12.58
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 14.16
Deli članek:

Policisti in drugi pristojni so se konec tedna "spravili" nad preprodajalce zaščitenih jamskih hroščev, ki lahko dosežejo vrednost tudi več sto evrov.

Wikipedia/Michael Munich
Hitlerjev brezokec ali

Policisti PU Kozina so ta konec tedna v sodelovanju s pobudnico nadzora podzemnih jam, Inšpekcijo za okolje in naravo, Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave in lokalnim jamarskim društvom Dimnice opravili pregled ene izmed lažje dostopnih jam na območju Čičarije v občini Hrpelje-Kozina. Akcija je bila namenjena odkrivanju nezakonitega odlova živali in odlaganja odpadkov v podzemnih jamah.

Pri ogledu so naleteli na sedem postavljenih vab, namenjenih nezakonitem lovu hroščev in ostalih živali. Gre za plastične ali steklene lončke, v katere krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj ustrezno konzervira, zato so lahko pasti v nastavljene dlje časa. Vanje je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev. Vrsto "ujetnikov" bodo sicer ugotovili strokovnjaki na Biotehnični fakulteti, vendar obstaja verjetnost, da se med njimi nahaja tudi med zbiratelji in preprodajalci zelo iskana vrsta Hitlerjev brezokec, slovenski jamski endemit z znanstvenim imenom »Anophthalmus hitleri«. Ta hrošček spada med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, na črnem trgu, t.i. »borzah insektov«, pa lahko doseže vrednost več sto evrov.

Policisti v zvezi z nezakonitim odlovom živali iz jam nadaljujejo z zbiranjem obvestil.