Začetek sojenja

Tožilka za očetomorilca iz Izole predlaga obvezno zdravljenje

M.K./STA
4. 9. 2017, 12.58
Posodobljeno: 4. 9. 2017, 13.09
Deli članek:

Na koprskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 30-letnemu Mihi Staniču, ki je obtožen, da je maja letos umoril svojega očeta.

Manuela doso

Zaradi zadržanosti izvedenca psihiatra, ki bi ocenil, ali se obtoženi lahko udeleži sojenja, slednjega ni bilo na sodišču, vse pa kaže na to, da mu bo izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Za smrt 59-letnega očeta so bili usodni udarci s kladivom v glavo.

Umor je močno odmeval tudi zaradi njegove grozovite narave, saj naj bi obtoženi žrtvi po umoru odrezal glavo, 30-letnik pa se že dalj časa nahaja na psihiatričnem oddelku mariborskega kliničnega centra.

Na današnji predobravnavni narok izvedenec psihiatrične stroke zaradi nujnega zdravniškega pregleda ni pristopil. Prav od njegovega pričanja pa je odvisno, ali bo sodišče presodilo, da je obtoženi sposoben sodelovanja na obravnavi in ga posledično povabilo na narok, je pojasnila predsednica sodnega senata Orjana Trunkl.

Prisotna je bila mati obtoženca oz. soproga žrtve. Ta je sina medtem obiskala in pojasnila, da se mu stanje izboljšuje, vendar po njenem mnenju ni sposoben pristopiti k obravnavi. Sodišče bo sicer izvedencu naložilo dopolnitev mnenja.

Po predlogu obrambe, da se javnost v celoti izloči iz postopka, tako zaradi načina izvršitve kot zaradi zelo osebne narave kaznivega dejanja, kot se je izrazila odvetnica Danica Štrukelj Stanonik, je senat sklenil, da bo javnost izločena pri zaslišanju žene in hčerke pokojnika ter pri zaslišanju izvedenca psihiatrije. Odvetnica je sicer danes predlagala še zaslišanje psihiatrinje, pri kateri se je obtoženi zdravil.

Nato se je začela glavna obravnava, pri čemer je tožilka Tamara Pahor predstavila predlog za izrek obveznega psihiatričnega zdravljenja. Obtoženi je namreč zaradi paranoidne shizofrenije gojil bolezensko pogojeno sovražnost do domačih in tako ni mogel razumeti pomena svojega dejanja. Za smrt 59-letnega očeta so bili sicer usodni udarci s kladivom v glavo.

Iz zapisnika iz faze preiskave sicer izhaja, da obtoženi pred preiskovalno sodnico ni bil sposoben podati smiselnega zagovora, je povzela Trunklova. Tako je med drugim zatrdil, da umorjeni ni bil njegov oče, vmes je začel peti in se neprimerno vedel.

Nadaljevanje glavne obravnave še ni določeno.