Razveljavljen sklep

Roman Horvat po zabavah, za sodne vročevalce pa "pretrd oreh"

R.T.
1. 3. 2017, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Višje sodišče v začetku februarja razveljavilo sklep o začetku osebnega stečaja nad Romanom Horvatom, od katerega upniki želijo 1,6 milijona evrov.

Mediaspeed.net
Roman Horvat in Simona Dimic.

Zaradi napake pri vročanju je višje sodišče razveljavilo sklep o začetku osebnega stečaja nad Romanom Horvatom in zadevo vrnilo v nov postopek. Od Horvata, partnerja Simone Dimic, upniki (največja sta NLB in DBS) terjajo 1,6 milijona evrov.

Poročali smo, kako težko je očitno priti do Horvata, ki pa se sicer pogosto in rad pojavlja na različnih družabnih prireditvah. Nazadnje minuli četrtek, ob prestavitvi nove knjige odvetnika Petra Čeferina.

No, konec februarja je bil sklep o začetku Horvatovega osebnega stečaja že razveljavljen, kar tudi pomeni, da ima znova dostop do svojega transakcijskega računa. V časniku Finance pišejo, da je višje sodišče v Ljubljani 9. februarja razveljavilo sklep o začetku postopka osebnega stečaja nad nekdanjim šefom letalske agencije Escape, ker stečajno sodišče Horvatu ni pravilno vročilo sklepa o začetku osebnega stečaja.

Še enkrat od začetka

Višje sodišče je zdaj zadevo vrnilo v nov postopek. To pomeni, da bo moralo prvostopenjsko sodišče Horvatu sklep o začetku osebnega stečaja pravilno vročiti – po diplomatski poti na naslov stalnega prebivališča v Dubaju, pišejo Finance. Po 135. členu zakona o pravdnem postopku (ZPP) to pomeni, da bo vročanje steklo prek konzularnega predstavnika ali po diplomatskem predstavniku RS, ki opravlja konzularne zadeve v Združenih arabskih emiratih. V Financah opozarjajo, da zna biti tako vročanje trd oreh za sodišče, in sicer zaradi zakonskega določila, ki pravi, da je vročitev po diplomatski poti veljavna le, "če je tisti, ki naj se mu pisanje vroči, pripravljen ga sprejeti". Poleg tega je tudi Horvat v eni od pritožb navedel, da nima pooblaščenca za sprejemanje pošte v Dubaju.

Na sklep o začetku osebnega stečaja se je Horvat pritožil že junija lani, ker mu sklep ni bil vročen in naj bi za osebni stečaj izvedel iz medijev. Ker v zakonskem roku ni plačal sodne takse za pritožbo, je sodišče menilo, da je pritožbo umaknil. Horvat se je znova pritožil, ker mu plačilni nalog ni bil vročen. Višje sodišče mu je ugodilo in že takrat dalo navodilo prvostopenjskemu sodišču, da mora Horvatu sodna pisanja vročati po diplomatski poti. Zato je stečajno sodišče začelo vročanje plačilnega naloga po diplomatski poti, prav tako je plačilni nalog znova objavilo na AJPES. Horvat je sodno takso za pritožbo plačal 16. januarja.

In medtem ko Horvat potuje po svetu in se udeležuje družabnih dogodkov v družbi znanih Slovencev - med drugim so v Financah poročali o njegovem obisku Minska v družbi Janeza Škrabca ob gostovanju ljubljanske Drame -, je bil za sodne vročevalce nedosegljiv ... 

Mediaspeed.net
Dimičeva in Horvat z Marjanom Batageljem