Amen!

Z Janšo nikoli več!

Simon Rosc
24. 6. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tudi ob tokratnem dnevu državnosti bomo priča dvema proslavama, a s to razliko, da sta dve pomladni stranki jasno pokazali, da ne želita več sodelovati pri razdvajanju naroda, kar počne Janez Janša.

Mediaspeed
Ljudmila Novak: »Z negativnimi ljudmi ni mogoče delati pozitivnih zgodb. Moči moramo seštevati in jih ne deliti.«

Naša mala država ta vikend praznuje 25. rojstni dan. Na to bi morali biti Slovenci ponosni, gre za največji dosežek v zgodovini našega naroda. Res je, da na to pogosto pozabimo in da nam prevečkrat manjka patriotizma. Podlost politike resnično seže v najbolj umazane predele politikantske kanalizacije. Sem vsekakor sodi delitev naroda, podpihovanje sprtosti, vse samo zato, da se pridno in na debelo nabirajo politične točke. Ali lahko pričakujemo, da se tudi slovenski politični prostor spreminja in da ga končno čaka prihodnost bolj odgovornih politikov, ki ne bodo skrbeli le za lastne interese, temveč za ljudi, ki so jim na volitvah izrazili podporo?

Lojze Peterle: »To državo smo naredili za vse državljane.«

DELITEV TUDI LETOS

Dve proslavi ob dnevu državnosti sta zadnja leta že stalnica. Ena v organizaciji levice, druga v organizaciji desnice. Kot da podporniki ene želijo živeti v državi Slovenija 1, drugi pa v državi Slovenija 2. Tudi letos bosta zaradi takšne miselnosti ob 25. obletnici Slovenije potekali dve proslavi. Prva, danes, bo uradna, s slavnostnim govornikom predsednikom republike Borutom Pahorjem in številnimi gosti, med njimi predsedniki sosednjih držav in Nemčije. Druga pa bo potekala jutri, v organizaciji civilnodružbenih organizacij, katoliških gibanj in strank, ki izhajajo iz Demosa oziroma nadaljujejo njegovo izročilo. A se je kmalu pokazalo, da sodelovanje pomladnih strank ne bo tako samoumevno. Tako kot Slovence tudi pomladne stranke deli Janez Janša.

NAJPREJ SLS, ZDAJ ŠE NSI

Peterle je prepričan, da pomladna stran takšna, kakršna je bila, ne obstaja več. 

Pred dnevi je svojo prisotnost na omenjeni proslavi odpovedala SLS, kar je presenetilo javnost, saj so še nedolgo tega zavzemali drugačna stališča in jih gledanje in brskanje po preteklosti, kot ga izvaja SDS, ni toliko motilo. Zdaj so očitno drugačnega mnenja. Včeraj pa se je Janezu Janši na okope postavila še Nova Slovenija. Lojze Peterle je včeraj na tiskovni konferenci, ki je bila sklicana posebej za ta namen, dejal, da je to čas, ko moramo praznovati skupaj, saj da so »državo naredili za vse državljane«. »Obžalujem, da je v prazničnem času prišlo do kriminalizacije Krkoviča in da se v tem obdobju – v prazničnem času in po 25 letih – išče izdajalce,« je bil jasen evropski poslanec, ki je dejal še: »Nobena razlika ni tako velika, da ne bi mogli na ta dan praznovati skupaj.« Na proslavi sicer bodo sodelovali, a le Peterle, ki bo, kot je dejal, sodeloval v duhu tega, kar je povedal: »Na proslavi ne bom govoril o sebi, Milanu Kučanu, Janezu Janši ali aktualni politični situaciji. Govoril bom o osamosvojitvi, ki je najpomembnejši akt slovenskega naroda.« Ljudmila Novak se proslave, kot je dejala, ne bo udeležila.

Ljudmila Novak: »Tistim, ki blatijo naše člane, svetujem, da odprejo svoje predale in poiščejo svoje partijske knjižice ter vzamejo v roke sezname in pogledajo knjižice svojih članov.«

NAPADI NA PETERLETA

Peterle je v govoru spomnil tudi na to, da na proslavi težko sodelujejo s stranko, ki vodi kampanjo proti drugi stranki, a da je to njihova, in ne njegova težava. Peterleta so že večkrat, nazadnje pred dnevi, obtožili sodelovanja z nekdanjo Udbo. Kot je dejal evropski poslanec, so se napadi nanj začeli leta 2004, ko je NSi zmagala na evropskih volitvah. »Takrat se je očitno vnel strah pred prevzemom vodstva na desnici,« je svoj pogled na situacijo obrazložil Peterle. Veliko ostrejši odziv na to je bila izjava Novakove, v kateri se je znesla nad Janšo in člani njegove stranke: »Tistim, ki blatijo naše člane, svetujem, da odprejo svoje predale in poiščejo svoje partijske knjižice ter vzamejo v roke sezname in pogledajo knjižice svojih članov.«

Mediaspeed
Lojze Peterle: »Nobena razlika ni tako velika, da ne bi mogli na ta dan praznovati skupaj.«

LJUDMILA ODREZALA JANŠO

Je pa NSi včeraj prvič jasno in glasno izpostavila težavo z vodjo Slovenske demokratske stranke Janezom Janšo. Ljudmila Novak je tako dejala: »Nihče si ne sme in ne more prisvajati osamosvojitve, za katero so zaslužni številni.« Janšo je označila za negativni lik in povedala, da NSi z SDS vsekakor še bo sodelovala, a ne dokler je njihov vodja tak, kakršen je. »Z negativnimi ljudmi ni mogoče delati pozitivnih zgodb. Moči moramo seštevati in jih ne deliti,« je dejala predsednica Nove Slovenije.

KONEC POMLADI

V NSi se veselijo novih strank in sodelovanja z njimi.

Glede na vse izrečeno in očitno nezmožnost sodelovanja s predsednikom SDS, ki na političnem parketu pridobiva vse več nasprotnikov in sovražnikov, je konec tudi zveze med strankami slovenske pomladi. »Pomladna stran taka, kot smo jo poznali, ne obstaja več. Stranka, ki vodi kampanjo proti drugi stranki, ni v duhu pomladi,« je dejal Peterle in pristavil, da se veselijo sodelovanja z novimi strankami na desnici, ki so v nastajanju. Novakova je bila ob tem jasna, da si sicer želijo razčistiti stvari, a da jih boksarski dvoboji med Janezom Janšo in Milanom Kučanom ne zanimajo več. »Mene zanima življenje. Slovenija se mora dogajati tudi izven tega ringa,« je zaključila.