Prva naloga: finance

Po Košoroku so določili Skubino

T.L./STA
23. 6. 2016, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nadzorniki za generalnega direktorja HSE imenovali Gorazda Skubina

STA
HSE bo štiri leta vodil Skubina.

Nadzorniki Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so na današnji seji za novega generalnega direktorja imenovali Gorazda Skubina. Štiriletni mandat bo nastopil 5. novembra, so sporočili iz HSE.

Skubin je že zdaj član poslovodstva HSE, in sicer kot tehnični direktor. HSE do izteka mandata v novembru vodi Blaž Košorok, ki je na čelu družbe novembra 2012 nasledil Matjaža Janežiča, tretji član poslovodstva pa je finančni direktor Stojan Nikolić.

Prva naloga: finance

Novega generalnega direktorja HSE v vsakem primeru čakajo težke naloge nadaljnjega finančnega in poslovnega prestrukturiranja HSE, upravljanja z negativnimi posledicami in starimi bremeni, ki izhajajo iz gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ter iskanja odgovorov na izzive nizke cene elektrike na grosističnem trgu.

Pri tem se poslovodstvo HSE sooča z močnim nasprotovanjem sindikatov, saj spremembe posegajo tudi v delavske pravice.

Revidirano poslovno poročilo HSE za lani sicer še ni znano, a mediji že nekaj časa poročajo, da je imela družba HSE lani 323 milijonov evrov izgube, prihodki pa so presegli 1,3 milijarde evrov in bili nekoliko nižji kot v letu 2014, ko so se približali 1,4 milijarde evrom.

Teš požrl stotine milijonov

V skupini HSE je lani največjo izgubo po poročanju medijev pridelala Termoelektrarna Šoštanj (Teš), to je 437 milijonov evrov. Izguba Premogovnika Velenje naj bi dosegla 66 milijonov evrov.

Časnik Finance je danes opozoril, da bo prva naloga za novega šefa HSE zapiranje finančne konstrukcije za Teš 6. Za financiranje tega projekta sta HSE in Teš najela 806 milijonov evrov posojil, od česar za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke jamči država.

Samo prihodnje leto naj bi HSE za refinanciranje dolga po navedbah Financ potreboval med 200 in 250 milijonov evrov, potem ko naj bi bile letos po prvotnih načrtih potrebe po refinanciranju pri 285 milijonih evrov.

HSE marca sicer ni izpeljal načrtovane izdaje obveznic, potem ko so ocenili, da je bila dosežena obrestna mera previsoka. So pa v HSE za Finance pojasnili, da jim je uspelo v zadnjem času zmanjšati neto zadolženost skupine, iščejo pa tudi alternativne vire financiranja. Prav tako pričakujejo, da jim bo ob uspešni izvedbi poslovnega načrta uspelo precej zmanjšati potrebe po refinanciranju dolga z dolgoročnimi posojili.

STA
Blaž Košorok