Ogenj in žveplo

Evropa trepeta pred vulkanom

uk
23. 6. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred šestimi leti je izbruh vulkana Eyjafjallajökull na Islandiji povzročil precejšnje težave Evropi pa tudi drugod po svetu. Zdaj pa se lahko zgodi še hujši izbruh.

Wikipedija
Izmerjeni pritisk v vulkanu je precej večji kot pred zadnjim izbruhom.

Od 1970. leta je vulkan Hekla izbruhnil približno na vsakih 10 let. 

A tokrat strokovnjaki svarijo pred drugim vulkanom, z imenom Hekla, ki je prav tako na Islandiji. Hekla je nazadnje izbruhnil leta 2000, po napovedih pa lahko kmalu pričakujemo nov izbruh.

SVARILA

Profesor geofizike Pall Einarsson z islandske univerze je pred kratkim vse turiste na Islandiji opozoril, naj se vulkana Hekla izogibajo. Ta je namreč izjemno priljubljena islandska turistična destinacija. Einarsson je poudaril, da so meritve znotraj vulkana (med drugim tudi seizmološke aktivnosti) še precej višje, kot so bile pred prejšnjim izbruhom, kar dejansko pomeni, da bi lahko vulkan izbruhnil vsak čas.

Profesor geofizike Pall Einarsson:»Hekla je izjemno nevaren vulkan, in če ne bomo upoštevali opozoril, bo prišlo do katastrofe.«

NEVARNOST

»Hekla je izjemno nevaren vulkan, in če ne bomo upoštevali opozoril, bo prišlo do katastrofe,« svari Einarsson. Vulkan vsak dan obišče več sto turistov, prav tako nad njim vsak dan leti od 20 do 30 letal, ki bi bila v resni nevarnosti, če bi vulkan izbruhnil. In to je menda le še vprašanje časa. Večji izbruh pa bi ponovno pomenil veliko škodo za evropsko gospodarstvo; spomnimo, letalske družbe so morale po izbruhu vulkana Eyjafjallajökull prizemljiti večino letal, kar je povzročilo precejšnjo škodo.

Vulkan Hekla lahko povzroči podobno škodo, kot jo je pred šestimi leti Eyjafjallajökull.

IZBRUH VSAKIH DESET LET

Islandija ima nekaj najbolj aktivnih vulkanov na svetu in 30 (od 130) jih zelo pazljivo opazujejo. Profesor Einarsson je opozoril, da Hekla vsekakor nabira magmo in da je pritisk znotraj vulkana precej višji, kot je bil v obdobjih zadnjih nekaj izbruhov. Hekla je namreč od leta 1970 izbruhnil približno na vsakih deset let, od leta 2000 pa je seveda preteklo malce več. »Gre za rizičen trenutek, ki ga moramo jemati zelo resno,« je dejal Einarsson, »Hekla je pripravljen, da vsak trenutek izbruhne.« Seveda je nemogoče napovedati, kakšno škodo lahko povzroči izbruh Hekle, a bo gotovo primerljiva z izbruhom Eyjafjallajökulla.