Huda ura v Desusu

Karlu bežijo poslanci!

Simon Rosc
23. 6. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V trenutnem sklicu državnega zbora smo bili priča že številnim prestopom in izstopom iz poslanskih skupin. Pod streho hrama demokracije pa se pripravlja še prestop enega od poslancev Desusa.

STA
Zaradi Erjavčeve izjave o tem, da ne bodo podprli Kopač Mrakove, so poslanci morali glasovati proti svoji volji.

Benedikt Kopmajer je ideološko blizu SD, saj je v preteklosti že bil njihov član. 

Medtem ko sta včeraj zaradi dogajanja v Luki Koper članstvo v vladni SMC zamrznila kar dva poslanca, Tilen Božič in Marko Ferluga, in je zato njun obstoj v Cerarjevi stranki na tehtnici, se v ozadju pod budnim očesom pogajalcev odvija še en prestop, katerega posledica bi bil v tem primeru odhod enega od poslancev stranke upokojencev v poslansko skupino Socialnih demokratov.

sta
Poslanec Bendikt Kopmajer naj bi med vsemi poslanci najbolj bentil čez Erjavčeva dejanja.

SAMOVOLJNA AKCIJA ERJAVCA

Pred dobrim tednom dni, ko se je odvijala interpelacija Anje Kopač Mrak, je Erjavec na lepem zaostril sodelovanje v koaliciji in ministrici iz vrst SD odrekel podporo Desusa. Kot smo že poročali, naj bi šlo za izsiljevanje z imenovanjem direktorice CSD Ilirska Bistrica iz vrst stranke Desus. Kot smo izvedeli od naših virov, je šlo za povsem solo akcijo Karla Erjavca, ki je – tako naši viri – na ta način želel izsiliti svoje.

STA
Jani Prednik, desna roka Židana, je bil večkrat opažen s poslancem Kopmajerjem.

RAZHUDIL CELOTNO POSLANSKO SKUPINO

Prav vsi poslanci Desusa, od prvega do zadnjega, so bili zaradi Erjavčeve nenadne odločitve, da Desus ne bo podprl ministrice Kopač Mrakove, nadvse besni. Zaradi tega je bilo v prostorih poslancev slišati tudi marsikatero pikro in glasno izrečeno besedo. »To ni prvič, da je soliranje predsednika razhudilo poslance,« je dejal eden od naših virov in dodal, da »afnanje« Erjavca škodi stranki, kar kažejo tudi javnomnenjske raziskave. »Poslanci so zaradi Erjavčevih interesov na interpelaciji morali glasovati proti svoji volji, da so ohranili videz enotnosti stranke,« je zaključil.

STA
Židanovi bi s prestopom Kopmajerja imeli sedem poslancev, Desus pa deset.

ODHOD KOPMAJERJA?

Že dolgo časa naj bi bil v pripravi odhod poslanca Desusa Benedikta Kopmajerja, ki naj bi bil med vsemi poslanci tudi najbolj jezen zaradi Erjavčevih ravnanj in nespametnih odzivov v javnosti. Koroški poslanec se, po izjavah virov blizu Desusa in SD, izjemno resno in že dlje časa pogovarja o prestopu v Židanovo poslansko skupino. Na to kažejo tudi sestanki z desno roko ministra Židana, Janijem Prednikom, v lokalu nasproti parlamenta, kjer sta bila akterja v zadnjem času večkrat opažena. Resnost sestankov dokazuje tudi dejstvo, da je Prednik vedno bolj izpostavljen in prepoznaven na lokalnem nivoju ter postaja tudi vodilni kader Socialnih demokratov na Koroškem. S prestopom Kopmajerja v SD, ki je, mimogrede, v preteklosti že bil član njihove stranke, bi tako rdeči imeli sedem poslancev, zagovorniki upokojencev pa deset. Neuradno pa naj bi o izstopu iz Desusa razmišljalo še nekaj njihovih poslancev.