Popoln razkol

Peterleta odrezali, glavni govorec je lahko le Janša

G.G./STA
24. 6. 2016, 19.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropski poslanec iz vrst NSi in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je protestno odpovedal udeležbo na sobotni proslavi VSO Za mojo Slovenijo, saj se tam čuti nezaželenega. Kot so sporočili iz NSi, je predsednik VSO Aleš Hojs koordinacijskemu odboru proslave namreč sporočil, da Peterle ni primeren govorec na proslavi.

STA
Menijo, da so pravi osamosvojitelji.

Potem ko sta predsednica NSi Ljudmila Novak in Peterle v četrtek napovedala, da sodelovanje NSi z SDS, dokler ga vodi Janša, ni več možno, je po navedbah NSi prišlo do popolnega razkola znotraj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Hojs je tako po navedbah NSi napovedal, da bo imel sam uvodni nagovor, medtem ko bo glavni govorec le predsednik SDS Janez Janša.

"Iz želje po skupnem praznovanju so se najprej umaknili predstavniki SLS, v preteklem tednu je iz predsedstva VSO odstopil gospod Peterle, včeraj je svoje povedala NSi. In seveda kot glavni organizator ocenjujem, da je nesprejemljivo, da na proslavi, ki jo organizira naše združenje, govorijo tisti, ki pravzaprav te proslave ne želijo," je dejal Hojs.

"Nima smisla, da silim na proslavo, na kateri nisem zaželen"

Zaradi Hojsovega sporočila je v koordinacijskem odboru nastal razkol, Peterle pa se je odločil, da se sobotne proslave protestno ne bo udeležil. Peterle je povedal, da se sobotne proslave ne bo udeležil, ker je bil obveščen, da bosta zgolj dva govornika, med katerimi ne bo njega. "Glede na to nima smisla, da silim na proslavo, na kateri nisem zaželen," pravi Peterle in na navedbo, da je bil označen za neprimernega govornika, odgovarja, da lahko v politiki doživiš marsikaj, "je pa težko, če to doživiš od teh, ki so do zdaj veljali za moje prijatelje". Sicer obžaluje, da je prišlo do teh dogodkov. "Strinjam se, da je treba določene stvari razčistiti, vendar bi 24. junija vseeno raje praznoval," je še dejal Peterle.

STA
Lojze Peterle je protestno odpovedal udeležbo na sobotni proslavi VSO Za mojo Slovenijo

 "Pri tej odločitvi ima Lojze Peterle polno podporo vodstva NSi na čelu z Ljudmilo Novak, ki je sicer že v četrtek napovedala, da se sobotne proslave ne bo udeležila. Tako Novakova kot Peterle pa se udeležujeta današnje državne proslave," so še sporočili iz NSi.

Dan po osrednji državni počastitvi dneva državnosti in 25-letnice Slovenije bo na isti lokaciji, Trgu republike, potekala še prireditev Za mojo Slovenijo, ki jo pripravlja istoimenski organizacijski odbor. Organizatorji prireditve so poželi kar nekaj kritik, češ da z ločeno proslavo poglabljajo nesoglasja v političnem prostoru in delijo državljane.