Po brexitu

Pahor: Obstoj Evropske unije je za nas življenjskega pomena

M.K./STA
24. 6. 2016, 12.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je, potem ko so se Britanci na referendumu odločili za izstop Otoka iz Evropske unije, dejal, da je za Slovenijo obstoj EU življenjskega pomena.

STA
predsednik Borut pahor in veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji Sophie Honey

V interesu vseh državljanov Slovenije je, da med državami s skupnimi interesi stečejo procesi, ki bodo pripeljali do ustave EU s federalnim značajem, je poudaril Pahor.

Vse tiste narode in države, med katerimi je po Pahorjevem mnenju tudi Slovenija in ki imajo življenjski interes za obstoj in krepitev EU, to vodi k potrebnemu razmisleku o naslednjem koraku združevanja. Ob tem meni, da bo najprej prišlo do razvrščanja držav, Slovenija pa mora ostati med najbolj povezanimi.

Slovenija je po njegovih besedah sposobna preživeti tudi sama. Vendar pa ji bo veliko lažje skupaj z drugimi narodi v okrepljeni Evropi. Slovenija mora stopiti skupaj, zbrati svojo sposobnost presoje in definirati cilj, ki mora biti federalna Evropa.

STA
Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji

"Skrajni čas je, da brez oklevanja ponudimo institucionalno in druge rešitve. Če se ne bo nič zgodilo, če ne bo vizije, bodo počasi ti procesi trganja unije šli naprej," je še poudaril predsednik. Tako bodo namreč nasprotniki Evrope videli vse več priložnosti za evroskepticizem, je dodal.

Pahor je dal izjavo za medije po srečanju z britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey, s katero sta ugotovila, da na obeh straneh obstaja velik interes za nadaljnje sodelovanje med državama. "Ni razlogov, da bi bile vezi kakorkoli okrnjene," je dejal predsednik.