Nova pogodba

Nemci že imajo načrt, kaj ponuditi Britancem

G.G.
24. 6. 2016, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemška vlada je bila pripravljena na odločitev Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije. V Berlinu so že pripravili načrt oziroma osem strani dolg dokument poimenovan »Nemška strategija v primeru Brexita«.

Nemška vlada se zavzema za »konstruktivne pogovore o odhodu britanskem odhodu iz EU«, med drugim piše v dokumentu, ki so ga pridobili pri Guardianu.

Postopek ločitve bi trajal okoli dve leti, že zdaj pa je jasno, da bo to mukotrpen proces. Berlin bi rad, da Britanci dobijo partnerski status, kar ne pomeni, da bi bili s tem avtomatično vključeni v enotni evropski trg. Če bi jim kljub izstopu iz EU ponudili enakovreden status v EU, bi namreč lahko to še dodatno okrepilo apetite po izstopu v Franciji, Avstriji, na Nizozemskem in na Finskem -v državah, kjer so evroskeptične stranke najmočnejše.

Predlogi za novo evropsko pogodbo

Svoje poglede izražajo tudi v drugič članicah EU. Evropska unija potrebuje novo evropsko pogodbo, potem ko so se Britanci odločili zapustiti unijo, je menil vodja poljske vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Premierka Beata Szydlo pa je napovedala, da namerava Poljska predlagati reforme, ki bi EU naredile za močan blok suverenih držav.

"Brexit je zelo slaba poteza, mesto Poljske pa je v EU," je na novinarski konferenci dejal Kaczynski. "Izid je jasen - potrebujemo novo evropsko pogodbo," je menil.

Poljska zato namerava predlagati reforme, katerih cilj je, da EU postane močan blok suverenih držav, je še povedala Szydlova ter menila, da je "britanski referendum rezultat krize".

"Predlagali bomo reformo EU, da bi unija postala močnejša. Poljska ima za cilj zgraditi močno združeno Evropsko unijo, ki jo tvorijo suverene države," je še povedala premierka.

Po britanskem referendumu so k novi evropski pogodbi pozvali tudi francoski konservativci. Kot je danes dejal Sarkozy, je vprašanje ponovne vzpostavitve Evropske unije nujno. Odločitev Britancev odraža močno zavrnitev te Evrope, ki trenutno deluje, je še menil.