Šentjernejska kokoš

Izredno zdrava jajca

Lidija Markelj
24. 6. 2016, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člani Kulturnega in etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, ki so v sodelovanju z najvidnejšimi strokovnjaki na področju perutninarstva v Sloveniji s selekcijskim delom oblikovali pasmo kokoši šentjernejski petelin, so prišli do izjemnega rezultata.

Dolenjski list
Jajca kokoši pasme šentjernejski petelin so zaradi petelina Gallus barholomaeus in proste reje bolj zdrava kot jajca kokoši v intenzivnih rejah.

Eno jajce vsebuje do polovice potrebnega dnevnega vnosa za telo – to je od 201 do 234 miligramov holina, kar je veliko več od ostalih jajc na slovenskem trgu. To je z analizami pred kratkim potrdil nacionalni Kemijski inštitut v Ljubljani. Kot pravi predsednik društva Stane Bregar, tudi član strokovnega sveta priznane rejske organizacije, Oddelka za zootehniko pri Biotehniški fakulteti in član odbora za perutninarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je nad rezultati navdušen, so izmed rejcev, ki jih je v Sloveniji in zunaj njenih meja več kot tristo, za analizo izbrali tri referenčne jate, ki so izpolnjevale vse pogoje: z domačije Halas iz škocjanske občine, domačije Bregar iz šentjernejske in jato Kmetijske šole Grm Novo mesto.

sta
Stane Bregar, predsednik društva Gallus Bartholomaeus: »Izmed rejcev, ki jih je v Sloveniji in zunaj njenih meja več tristo, smo za analizo izbrali tri referenčne jate, ki so izpolnjevale vse pogoje.«

PROTI BOLEZNIM

Rezultati so pomembni, saj prispevajo k zdravemu načinu prehranjevanja – z uživanjem jajc šentjernejske pasme kokoši z višjo vsebnostjo holina se bo lažje boriti proti demenci in alzheimerjevi bolezni, holin je gradnik celičnih membran, skrbi za normalno delovanje celic v telesu in presnovo maščob, znižuje krvni tlak …

Razlogov za izredno visoko vsebnost holina in siceršnjo bogato vsebnost beljakovin, vitaminov in ostalih koristnih snovi je po Bregarjevih besedah več. Predvsem je pomembna prostopašna reja jat do največ 50 kokoši, izbrana prehrana, lokalno prilagojena pasma, ki dobro izkorišča pašo, kjer sama izbira tisto vrsto hrane, ki jo potrebuje za dobro presnovo in posledično kvalitetna jajca. Ključno vlogo gotovo igra tudi šentjernejski petelin pasme Gallus bartholomaus, ki poleg tega, da oplodi jajca, za »svoje« kokoši zelo skrbi – je izreden raziskovalec beljakovinskih priboljškov (črvi, deževniki ...), na kvalitetno hrano jih opozori in jim jo celo prepusti. »Še nekaj je razlogov, ki pa jih zaradi varstva intelektualne lastnine, pridobljene z dolgoletnim selekcijskim delom, ne bomo izdali,« pravi Bregar.

Pomembna je prostopašna reja jat do največ 50 kokoši, izbrana prehrana in lokalno prilagojena pasma.

V NAČRTU ZADRUGA

In kje je mogoče dobiti zdrava jajca šentjernejskih kokoši? Presežek jajc je v manjšem obsegu že na voljo kupcem, vendar samo na domačijah, kjer redijo matične jate, ima pa društvo v načrtu ustanovitev zadruge rejcev (ta se že ustanavlja) in s tem možnost trženja. V zadrugo se bodo lahko vključili rejci, ki bodo izpolnjevali pogoje reje. Vsi certificirani rejci bodo lahko uporabljali enotno zunanjo podobo embalaže za jajca šentjernejske kokoši. Jajca, ki jih bodo rejci ponudili na trgu, bodo označena s promocijskim znakom Šentjerneja.