Ljubljana in okolica

FOTO: Še mesec dni bodo odpravljali posledice sneženja

G.G./STA
29. 4. 2016, 16.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na območju Ljubljane bodo odstranili polomljene veje in odstranili druge posledice nedavnega sneženja približno v mesecu dni, so zagotovili v javnem podjetju Snaga. Prednostno urejajo razmere okoli šol, vrtcev in zdravstvenih domov.

STA
Meščani lahko polomljeno vejevje tudi sami odpeljejo v zbirna centra Barje in Povšetova.

Na terenu je trenutno približno 70 delavcev s stroji in mehanizacijo, ki pospešeno odpravljajo posledice sredinega sneženja. Za zdaj težav ob odstranjevanju polomljenega vejevja ne zaznavajo, so navedli v Snagi.

V mestni občini so v četrtek pozornost namenili čiščenju območij in cest, na katerih je bil dostop oviran ali onemogočen. Na nekaterih odsekih cest in površinah za pešce so promet ovirale polomljene veje na cestiščih.

Na terenu je bilo več kot 100 Snaginih delavcev, ki so v sodelovanju z ekipami podjetja Tisa odstranjevali drevje in čistili javne pov

G.G.

ršine. Pri odstranjevanju posledic sneženja so jim priskočili na pomoč tudi člani prostovoljnih gasilskih društev in Gasilske brigade Ljubljana. V intervencijah v sredo in četrtek je sodelovalo približno 250 gasilcev.

Za konec aprila nenavadno obilno sneženje, ki ga je prinesla sreda in se je nadaljevalo tudi v noč, je botrovalo nevšečnostim po večini države. Pod težo snega so se podirala drevesa in lomile veje, kar je povzročilo tudi prekinitve električnih vodov.

Oteženo preživetje kmetij in zadrug

Kmetijski minister Dejan Židan je ocenil, da je zadnja vremenska ujma kmetije in zadruge potisnila v težko situacijo in otežila njihovo preživetje.

"Posamezne kmetije, zadruge, kmetijska podjetja je zadnja naravna katastrofa potisnila v zelo težko situacijo in otežila njihovo preživetje", je dejal minister in dodal, da kaj takega v tem letnem času še nismo imeli. Zato je v kmetijstvu težko stanje postalo še težje, splošne napovedi za kmetijski sektor na nivoju EU pa so še vedno slabe.